0

Т ези, които познават историята на Холивуд, са наясно, че Хати Макданиел е първата актриса от афроамерикански произход, която печели награда “Оскар за превъплъщението си в образа на Мами от “Отнесени от вихъра” през далечната 1940 година. Тя остава единствената цветнокожа жена , носителка на престижното отличие до 1991 г., когато златна статуетка е връчена на Упи Голдбърг за участието й във филма “Призрак”. 

Великата Хати Макданиел печели в категорията за “най-добра женска поддържаща роля”, но не получава статуетка, а плакет, който актрисата дарява на университета Хауърд след смъртта си. Според последната воля на Макданиел плакетът е изложен в драматичния факултет на университета, но в края на 60-те години той мистериозно изчезва. Поради тази причина Академията реши да направи заместващ Оскар и символично да го върне на висшето училище, което днес носи името на друг афроамерикански актьор Чадуик Боузман. Това ще се случи на официална церемония, непечена “Хати се връща у дома”, която ще се състои на 1 октомври. 

Този жест обаче едва ли ще изтрие срамното петно в историята на Холивуд. Както е известно на мнозина, Хати Макданиел, която почина на 57-годишна възраст през 1952 г., е допусната по изключение в трапезарията на ресторант “Coconut Grove” на хотел “Амбасадор” в Лос Анджелис. Церемонията се състои на 29 февруари 1940 г., а по това време хотелът има строга анти-черна политика. Хати Макданиел е настанена  на отделна маса от останалите кандидати за престижното отличие, на която стои с белия с продуцент Уилям Мейклиджон. Дискриминацията спрямо Хати продължава и след церемонията, известен нощен клуб отказва достъпа на актрисата до партито, на което купонясват нейните колеги Кларк Гейбъл и Вивиан Лий. 

Преди няколко години след протестите за смъртта на Джордж Флойд стрийминг платформата HBO премахна култовия филм за Скарлет О'Хара от каталога, но в последствие го пусна отново за излъчване с надпис, който обяснява, че лентата “отрича ужаса на робството”. 

Самата Хати Макданиел е 13-ото дете на родители, родени в робство.