0

М ери Попинз вече не е филм, подходящ за всеки. Нито пък е филм, предназначен за деца. Всъщност във Великобритания неговата класификация се промени от „филми за всички “ на „филми за деца под 12 години, но само ако са придружени от възрастен“. 

60 години след излизането на филмовата класика с участието на Джули Андрюс Британският съвет за филмова класификация затегна възрастовата класификация на Мери Попинз на основание, че съдържа „дискриминационен език“ и следователно не се препоръчва филмът да се показва на сами деца.

Лентата от 1964 г., режисирана от Робърт Стивънсън, е прекласифицирана от „U“, което означава „универсалена“ (за всички), на „PG“, за „родителски напътствия“ (с присъствието на възрастен за дете под 12 години). 

В Мери Попинз унизителен термин („хотентоти“), използван първоначално от белите европейци за номадските народи от Южна Африка, се използва за обозначаване на коминочистачи с изцапани от сажди лица. Според BBFC този термин „надхвърля нашите насоки“ за филми „U“.

Действието на класическия филм се развива в Лондон през 1910 г. и проследява историята на бавачка с магически сили, която се грижи за поверените й деца с помощта на Бърт, пътуващ коминочистач, изигран от Дик Ван Дайк. През 1965 г. “Мери Попинз” печели пет награди “Оскар”, включително за най-добра актриса и най-добра песен. Във филма адмирал Бум, ветеран от ВМС, който си мисли, че все още командва кораб, използва два пъти обидната дума. 

„Въпреки че Мери Попинз има исторически контекст, използването на дискриминационен език не се осъжда и в крайна сметка надхвърля нашите насоки за приемлив език в „U“ . Ето защо ние оценихме филма като „PG“ като съдържащ дискриминационен език”, аргументират решението си от BBFC.