0

М юзикълът на Стефан Диомов „Здравей, как си, приятелю“, чиято премиера е на 20 и 21 април в Музикалния театър, е написан в кола и по телефона, обяви самият той.

„Гого Милтиядов, който прави оркестрациите, ме шашна по всички показатели. Обаждам му се един ден по телефона, той вика: пътувам. Обяснявам му нещо за аранжиментите, а той: момент, че пиша нотите. Питам го: а кой кара, той се смее: гаджето“, разказа маестрото.

Елф

Самият Георги пък призна, че е писал увертюрата на мюзикъла по телефона в 2 часа през нощта в разговор с режисьора Камен Воденичаров. Тя е за 9 основни гласа и още 10 дублиращи и включва лайтмотиви от различни хитове на Диомов за „Тоника“, „Тоника СВ“, „Домино“, „Фамилия Тоника“, „Петте сезона“, Тони Димитрова, Ваня Костова, Боян Михайлов, Дани Огнянов и други. „Хорът и балетът са по два състава, дори три, само аз и Камен сме едни.

Затова лично аз работя по 8 часа без почивка. Като една педантична Дева изправям на нокти и артистите, и оркестъра, защото изпипваме всеки един тон. На 1 март се събрахме и определихме датите за премиерата. Оттогава всеки ден пътувам от Бургас до София, защото за мен очният контакт е много важен.

Много се радвам да се завърна в Националния музикален театър след 8-годишно отсъствие. Смея да кажа, че познавам най-добре творчеството на Диомов и имам тежката задача да преобърна познатото звучене на музиката му в симфоничен звук. Аз започнах като декоративен елф в детска вокална група, която участваше в неговите концерти, после продължих да свиря. За мюзикъла първо бяхме избрали 40 песни, после ги селектирахме до 36, 30, за да останат 23“, разказа младият музикант Георги Милтиядов. 

Екипът на мюзикъла Здравей, как си, приятелю (от ляво на дясно) Георги Милтиядов, Камен Воденичаров, Юри Дачев, поетът Иван Ненков, Стефан Диомов и Еделина Кънева

 Екипът на мюзикъла Здравей, как си, приятелю (от ляво на дясно) Георги Милтиядов, Камен Воденичаров, Юри Дачев, поетът Иван Ненков, Стефан Диомов и Еделина Кънева
Авторът

Сюжет

На медийното представяне на „Здравей, как си, приятелю“ директорката на оперетата Еделина Кънева подари либретото и клавира на мюзикъла на Стефан Диомов. „Треперя не от Паркинсон, а от вълнение, защото това е най-важното събитие в моя живот. Истинско чудо е! Написал съм почти 500 песни и никога не съм намерил мира за нови мелодии и форми. Винаги съм мечтал за мюзикъл, затова мога да кажа, че това е изпълнена мечта и човек трябва да внимава какво си мечтае, защото се сбъдва. Сега ще видя моите песни от друг ракурс“, сподели големият композитор. Камен Воденичаров издаде, че историята на сюжета се развива в морската градина в Бургас, където в двата й края се събират за годишнина от завършването два випуска от различни поколения.

„Тези песни са част от биографията ни. Аз съм ги пял на абитуриентската си – фалшиво, но от сърце, както се казва, както и на единствената ни среща на випуска, на каквато никога повече няма да отида“, добави драматургът Юри Дачев.