0

А ктьорът Филип Аврамов влезе в ролята на Паисий Хилендарски за първия и единствен по рода си театрален спектакъл, посветен на автора на „История славянобългарска“. 

„Аз – Паисий“ е дело на началното училище в Банско „Св. Паисий Хилендарски“ и в него участват неговите ученици, а за образа на духовника са поканили звездата от „Домашен арест“, „Чичо Коледа“, „Голата истина за група Жигули“ и още дузина любими филми.

Със спектакъла завършват тържествата, посветени на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на "История славянобългарска" и 60 години от канонизирането на отец Паисий за светец от Българската православна църква, чиято кулминация е днес в Банско.

Въпроси

"Човек може да изиграе такава роля веднъж в живота си, и то по специални поводи", заяви актьорът Филип Аврамов.

"Живеем в едно интересно време, в което, слава Богу, че се случват даже и такива спектакли, с които да възродим името на един от най-великите български патриоти. Паисий Хилендарски е дал основата на нещо, което никой друг не се е престрашил толкова години да напише, нито пък ясно да заяви позиция. А ясната заявка за позиция във всяко едно време е безценна, защото по този начин ти заявяваш кой си и откъде си дошъл и вече третият въпрос - накъде искаш да отидеш, всеки сам би могъл да даде своето мнение в своя живот", каза Фицата.

Кауза

Спектакълът "Аз - Паисий" събира живота и делото на Паисий Хилендарски от началното училище в Банско, чийто патрон е великият възрожденец. Сюжетът проследява живота на Паисий Хилендарски от неговото рождение до написването на "История славянобългарска" и пренасянето на книгата до днешни дни.

За целта създателите на спектакъла и учениците са провели редица срещи с директора на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова, която е разказала в детайли историческите данни за Светогорския монах.

„Приехме го като лична кауза - и учители, и родители, а да не говорим и за децата, които в тези ваканционни дни отделят от своето лично време, за да бъдат на репетиция. Великият възрожденец е във всеки от нас, делото му е живо, а искрата, която Паисий Хилендарски запали, трудно може да бъде угасена - в това се увери публиката, виждайки желанието, трепета и ентусиазма на всички, се появиха на сцената“, каза директорът на училището Евгения Тренчева.

Творческата част е поверена на артиста Силвия Терзиева и хореографа Райна Асева, които работят по програма "Дейности по интереси" в училището. По време на спектакъла беше представен и новият химн на училището, който се нарича "Паисиевци". Химнът е създаден от учителя по музика в НУ "Свети Паисий Хилендарски" Марин Бърдарев, а текстът е на съпругата му Милена.