0

Арпаджик от сорт „Мелник“ се появи на пазара в „Красно село“ в края на февруари от 6 лв. за килограм. Той дава плоски глави, сух е, не така воден като популярните в последните години холандски сортове лук. Това разказа производителят Пламен Иванов пред „Телеграф“.

От главите чесън за садене използваме само външните скилидки

 От главите чесън за садене използваме само външните скилидки

Сортът е характерен за вкусовете на българската кухня и не е капризен за отглеждане. В Южна България, предимно Пловдивско, в последните дни на най-късия месец в годината стопаните вече са започнали да го засаждат. Това, което трябва да се знае, е, че в един килограм се съдържат повече бройки, когато главичките са по-малки. В по-студените части на страната най-добре е да започне да се засажда от началото на март, когато времето се затопли и когато снегът вече се е стопил.

Български арпаджик и балучка за пера се продават на цени от 6 и 4 лв. за кг

 Български арпаджик и балучка за пера се продават на цени от 6 и 4 лв. за кг

Арпаджикът се сади направо в земята, без да се тори, обясни Пламен Иванов. В противен случай ще избият много пера и няма да се формират солидни глави за лятото. Разстоянието трябва да е седем сантиметра по дължина и 5 сантиметра между редовете. Добре е да се полее, след като се извърши засаждането. С балучката се процедира по същия начин. Тя е отлична за салата, защото дава богати пера. Когато пораснат, може да се извади цялото растение за консумация. Другият вариант е да се отрежат само перата, а останалата главичка в земята ще даде нова зелена реколта.

На пазара се предлагат основно холандски сортове гладиоли

 На пазара се предлагат основно холандски сортове гладиоли

Проверка на „Телеграф“ установи, че холандските сортове арпаджик бял, класически и червен, който се използва за салата, тепърва се появяват по магазините за сортови семена. В средата на миналата седмица дори все още не бяха формирани продажните цени. Характерното за тях е, че те са значително по-воднисти. Така или иначе времето за засаждане на лука настъпи, а изборът какъв сорт ще отглеждате в градината си зависи от вкуса и начина, по който готвите.

През март е времето да засадим и чесъна. В момента български сортове е почти невъзможно да намериш на пазара, а предимно испански. Той е с по-едри глави и е много по-лют. Китайски вече не се внася, уточни Пламен Иванов. Той добави, че силната лютивина, която пари устата, зависи от това колко е горещо. Колкото е по-топло, толкова по-лютив е чесънът. Българският може да се разпознае по това, че е по-дребен и крехък. За кромида важи същото правило при засаждането, както и при арпаджика по отношение на разстоянието пет на седем сантиметра. При него е важно да се знае, че се подбират само външните скилидки от главата, а вътрешните се оставят за ядене, защото те не дават плод.

Ирисите от луковица се засаждат през март

 Ирисите от луковица се засаждат през март

Садим гладиоли през март, юни цъфтят

Въпреки че март е все още хладен месец, сега е моментът да засадим луковиците на гладиоли, лилиуми и бегонии. Ако отглеждате от предишни години, вероятно си имате свои луковици, но за тези, които тепърва трябва да отглеждат, могат да се снабдят основно от магазините за сортови семена. Там се предлагат основно холандски сортове и пакетчето върви по 6,50 лв. Цветовете са различни, а начинът на засаждане не е никак сложен. Бодват се в земята, без да се подхранват. Гладиолите цъфтят два-три месеца, като започват през май. Сега е моментът да се поставят в земята и луковиците на бегониите, но те са по-подходящи за отглеждане в саксии. Посадъчният материал в специализираните магазини е основно холандски, а разнообразието от цветове е огромно. Цените са същите като при гладиолите. Който е забравил и е пропусна да си засади лалета и зюмбюли през есента, и сега може да го направи. Априлските цветя, на които обичайно се радваме по Великден, обаче в този случай ще цъфтят значително по-късно, обясняват консултантите от магазините за цветя. Точно поради тази причина те се засаждат през есента, за да цъфтят през пролетта. Теменужките не са капризни, а има сортове, които цъфтят навън и през зимата. През март обаче можем да пуснем семената на виолетката в двора и когато настъпи пролетта, да се радваме на лилавата й усмивка. Пак през март, когато се затопли, се хвърлят и семената на шибоя, който е познат и като ралица. Тя ще разцъфти през април-май.

Пускаме в земята семената на шибоя през март

 Пускаме в земята семената на шибоя през март

Невен и турта оставяме за април

През април е времето, в което да засеем невен и турта. Ако предишната година сте оглеждали невен, той ще поникне, защото при всички положения се е самонасял. Невен можете да си завъдите, ако съседите ви отглеждат. Просто ги помолете, когато цветето се появи над земята, да ви извадят. Гергините също се засаждат от грудки през април, за да цъфтят в разгара на лятото.

Гладиолите се садят сега, за да цъфтят през лятото

 Гладиолите се садят сега, за да цъфтят през лятото

Перуниката краси бордюра

Перуниката, известна и като ирис, се разпростира хоризонтално чрез удебелено стъбло, което е отчасти или изцяло под земята. Най-често се срещат брадатите ириси, които се разпознават по власинките на обърнатите надолу външни венчелистчета. Брадатите ириси се засаждат скоро след като цветовете повехнат и в ден, в който почвата е влажна. Разположете ги на около 30 см разстояние, като горната половина трябва да остане непокрита. Върховете на листата се премахват. Този вид ириси спадат към групата на ризомните, които включват и други сортове. Качулатите ириси са най-малко на брой. По външните им венчелистчета няма власинки, а издигната лентичка от тъкан. Любопитно е, че ирисите от луковичната група са по-малки от другите. Точно те са подходящи за алпинеума или за предната част на бордюра и се засаждат сега. Цъфтят през пролетта или лятото в зависимост от вида. Трудно оцеляват през зимата - някои видове са деликатни, а почти всички имат нужда от лека почва с добри дренажни свойства. Не трябва да ги вадите и да разделяте туфите поне четири-пет години след засаждане.

Луковиците се отглеждат в дървени стърготини

 Луковиците се отглеждат в дървени стърготини

Лесен трик да махнем люспите за попска яхния

Малцина знаят, че от балучката и по-едрия арпаджик се прави вкусната попска яхния. Тя, разбира се, може да бъде и без месо, но и в двата случая е едно от най-трудоемките национални ястия. Причината е, че за четири порции ни трябват поне един килограм арпаджик, който старателно трябва да се почисти от люспите. Точно за това малко са домакините, които приготвят този кулинарен шедьовър. Пламен Иванов обясни, че с тази задача можем да се справим много лесно. Просто отрязваме с нож брадичката отдолу и правим разрез в горната част. След това оставяме главичките да киснат във вода за половин час. След това вадим и с пръсти разтриваме люспите, които падат лесно.