0

П рез март и началото на април дворчетата и градините пред блоковете в градските квартали стават все по-цветни. Още преди раззеленяване на дърветата и храстите в лехите и тревните площи се появяват кокичетата и игликите. Скоро след тях цъфтят зюмбюлите, нарцисите и лалетата от луковички, засадени през есента или от разсадите в саксии и сандъчета, напълнили пазарите и цветарските магазини още от края на февруари и началото на март. Могат да се хванат и напролет.

Вятър

Луковичните цветя, които цъфтят през пролетта, се садят през септември, октомври и началото на ноември, ако времето е подходящо. Луковиците се садят на защитени от силен вятър слънчеви места. Почвата може да се подобри с добавка на малко пясък в дупката, където ще се сади. Дълбочината на засаждане е два пъти колкото големината на луковицата. Разстоянието зависи от големината и височината на растенията, но на 5 до 15 см е най-добре. По-голямата дълбочина на садене обикновено забавя със седмици цъфтежа, а по-плиткото садене създава предпоставка за деформиране или неволно изваждане на повърхността на луковиците. След като прецъфтят зюмбюлите, нарцисите и лалетата, дръжката им се изрязва, като се оставят листата, които хранят луковиците. Те се изваждат през втората половина на юни, почистват се, сортират се по големина, подреждат се в щайги и се оставят на проветриво място до септември, когато пак се засаждат. Луковица от нарцис, зюмбюл или лале може да се засади и през март. Градинарите съветват да се избере слънчево място и да се засадят луковиците на около 15 см дълбочина и на 7 см една от друга.

Семейство аспержи

Зюмбюлите са едни от най-ароматните пролетни цветя. Те са растения от семейство аспержи. Източният зюмбюл е типичен вид, от който произхождат повечето сортове, отглеждани в градините днес. Камбановидните цветя на зюмбюлите са събрани на гроздове, те могат да бъдат червени, розови, оранжеви, жълти, лилави, бели или сини. У нас отворените зюмбюли цъфтят от април до май, но в по-топлите райони, откъдето идват, зюмбюлите цъфтят от февруари. В градината зюмбюлите цъфтят от април до май.

Микс

В България се отглеждат различни видове лалета. Рано цъфтящи са лалетата от вида Murillo Mixed, които са микс от двойни лалета. Произходът на повечето лалета е от Холандия. Подобно на зюмбюлите те могат да бъдат засадени самостоятелно или на група от нечетен брой растения. Могат да се комбинират с по-късно цъфтящи или друг вид пролетни цветя. Лалетата винаги се протягат към слънцето - затова са символ на приспособяване и стремеж. Оприличават ги на същества, които постигат духовно осъзнаване, търсещи светлина. В Турция, където са били отгледани за първи път, лалетата са били смятани за емблема на рая на земята или на съвършената любов. Персийските и турските легенди разказват за двамата любовници Фархад и Ширин. Там, където загиват и кръвта им се стича по земята, цъфнали червени лалета.

Нарцисите лекуват Алцхаймер и безпокойство

Нарцисът е пролетно цъфтящо многогодишно растение от семейство Амарилисови. Съществуват около 50 вида нарциси. Растението е добре познато на старите цивилизации както медицински, така и ботанически, което е довело до култивирането му от най-древни времена. На Стария континент е популярно след ХVІ век. Шестлистният нарцис символизира вяра, честност, прошка, откровеност и яснота. Интересното при това цвете е, че луковиците съдържат галантамин, химикал, използван при лечението на Алцхаймер. Числото шест е свързано с богинята Венера и представлява спокойствие, истина и баланс. В древното билколечение ароматът на нарциса е бил използван за успокояване на безпокойството. Според градинарите нарцисът е непретенциозно цвете. Изисква светлина или полусянка, но не и пряко слънчево огряване. Полива се по време на цъфтене. Глинесто-песъчливата почва е най-добра за него, но расте и на всякаква друга почва. Нарцисът се отглежда лесно, защото може да расте на почти всякаква почва, но глинесто-песъчливата градинска пръст е най-добра за цветето.