0

З имата е времето, в което можем да обмислим как да структурираме градината си през следващия сезон. Повечето хора не разполагат с много място и затова се стремят да оползотворят всеки квадратен сантиметър. Когато правите дизайн на градината си, трябва да имате предвид няколко основни неща, сред които са сеитбооборотът – коя култура след коя е подходящо да се засади, както и алелопатията – кои култури са добри съседи и кои трябва да избягваме да отглеждаме една до друга.

Други ключови въпроси са какъв е климатът във вашия район и какво е състоянието на почвата. И, разбира се, обмислете добре от каква реколта имате нужда. Планирайте внимателно къде да бъдат редовете, как да бъдат разположени пътеките, така че лесно да имате достъп до растенията, когато ги откъсвате.

Вариант 1. Традиционна градина. Първият дизайн е традиционен с лехи и пътеки между тях. За да оптимизирате пространството, така че да имате лесен достъп до зоните, където сте посадили културите, трябва да изградите пътеки, които са не по-широки от 120 сантиметра. Целта е да достигате до насажденията и от двете страни без много усилия.

PIXABAY

За да спазвате принципа на сеитбооборота, е добре да създадете поне три, а най-добре четири различни зони. Можете да направите повдигнати лехи или равни. От ляво надясно в първата леха засадете  представители на семейство Кръстоцветни – зеле, карфиол, брюкселско зеле, броколи и др. Впоследствие, след обиране на реколтата, тук ще засадите бакла за презимуване. В леха две ще засадите картофи и грах, които ще бъдат последвани от зеле и други от Кръстоцветни. В леха три засадете лук, моркови и други кореноплоди. Впоследствие на тяхно място ще засадите грах и картофи. В леха четири ще засадите бакла, сред която спанак и други листни зеленчуци. Впоследствие там ще засадите домати, тиква, фасул или царевица, когато времето се затопли. На следващата година лехите се местят – планът за леха едно се прилага към леха две и т.н.

Вариант 2. Квадратна градина. Този дизайн е подходящ, ако разполагате със съвсем малко място. Заема по-малка площ спрямо традиционната градина. Разделете площта, с която разполагате, на осем лехи, разположени във формата на подкова. Всяка е с квадратна форма с големина 1,20х1,20 м.

PIXABAY

В леха 1 засадете зеле или други представители на Кръстоцветни, между тях маруля. В леха 2 – грах, около него листни зеленчуци и/или репички. Леха 3 – домати. Леха 4 – Три сестри – боб, тиква и царевица. Това е класически пример на алелопатия, открит още от индианците. Бобът фиксира азот в почвата и така помага на другите две култури; царевицата служи като опора за боба, а тиквата с нейните широки листа спомага за запазване на влагата в почвата и потиска развитието на плевели. Леха 5 – също боб, царевица и тиква или други бобови и тиквички. Леха 6 – още домати или други представители на семейство Картофови като пипер, люти чушки и др. Леха 7 – преместваема опора за катерлив боб или краставици, сред тях – листни зеленчуци и др. Леха 8 – лук, чесън, моркови и други кореноплоди. Не забравяйте сеитбооборота, като е особено важно бобовите да преминат през различните лехи, за да фиксират азот в почвата. Важно е също така да не отглеждате на същото място в две последователни години домати и други представители на семейство Картофови, представителите на семейство Кръстоцветни, както и лука и чесъна.

Вариант 3. Градина Мандала. Лехите са с форма на концентрични кръгове, пресечени от пътеки. Този вид градина е подходящ, ако разполагате с по-голяма площ. В центъра засадете малко овощно дръвче. Това ще е сърцето на вашата градина. В най-вътрешния кръг засадете маруля или други листни зеленчуци, които толерират засенчване. Във втория кръг засадете различни бобови, за да фиксират азот в почвата – грах, фасул и др. В останалите четири кръга засадете зеле, карфиол и други от семейство Кръстоцветни; лук, чесън, моркови и други кореноплоди; домати или картофи; Три сестри – царевица, боб, тиква.