0

А ко по някаква причина почвата в градината ви не е подходяща за отглеждане на растения, например е твърде камениста, за да тази цел можете да използвате бали слама, оформери в правогълна форма, пише „Рурълспраут“. На първо място, трябва да имате няколко неща пред вид. Например това, че когато балите слама са мокри, те стават много тежки. Затова трябва да им изберет постоянно място до края на жизнения им цикъл. Другото е, че сламата не е подходяща за отглеждане на култури като царевица и слънчоглед. Дори, когато са сухи, балите слама са тежки, затова при поставянето им ще трябват малко повече усилия. Но, когато стигнете до плевенето, тези усилия ще се възнаградят, защото височината прави премахването на плевели по-лесно.

Друг плюс е, че можете да ги поставите там, където има много слънчева светлина, както и на камениста повърхност, която ще можете да оползотворите. Въздържайте се от поставянето им върху дърво, което може да изгние поради излишната влага. Плюс е и това, че отглеждането в слама е подходящо за малки пространства. Друго предимство е, че дори да не разполагате със собствена слама, закупуването на такава няма да ви струва скъпо. Така няма да има нужда да се охарчите за почвени смески.

Минус обаче е това, че при този метод е необходимо често поливане. Затова трябва сламата да е близо до водоизточник или да имате напоителна система. Във всяка градина има плевели и сламата няма да ви отърве от тях. Плевелите обаче лесно могат да се извадят. Не се притеснявайте, ако се появят гъби. Те бързо ще изсъхнат на слънцето и като цяло са безвредни. Животът на балите със слама не е дълъг – една до две години, и това е другият минус. Минус  е и това, че сламата може да съдържа токсини, заради използването на  пестициди в земеделието. Затова трябва да сте сигурни в произхода й. Най-добре вземете такава, която идва от био ферми.

Трябва да са правоъгълна форма

 Трябва да са правоъгълна форма
PIXABAY

Как да започнете? Когато се снабдите с балите слама, оформени с канап като правоъгълник, трябва да им намерите постоянно място. Ако отделните бали не допират страните си, постепенно между тях ще се получат дупки в процеса на разлагането на сламата. Има няколко стъпки в подготовката, които ще отнемат 10-14 дни. Балите трябва постоянно да се поливат. С времето сеното ще започне да се разлага. Процесът ще се ускори, ако редувате поливането с подхранване с универсален тор. Можете да проверявате как върви процеса като тествате температурата в балите с термометър за месо. Температурата във всяка бала ще се повиши в рамките на 6-8 дни и ще достигне 65,5°C. В рамките на две седмици температурата спада. Тогава балите са готови за засаждане.

След засаждането трябва да поливате растенията постоянно, например всеки ден. Ако очаквате засушаване или имате проблем с водата, това не е най-добрият начин за отглеждане на растения. Тогава трябва да търсите друг градинарски метод. Преди засаждането на растенията поставете слой почва с дълбочина около 5-8 сантиметра на върха на балите. Посейте семена, както правите при традиционното градинарство. Ако засаждате разсади, с ръце оформете дупка. Засадете разсада, като при нужда добавете още почва. Имайте предвид, че балите са лесни за изкачване от вредителите. Затова вземете предохранителни мерки, точно както, ако имате традиционна градина. Поливането и наторяването на балите трябва да бъде постоянна грижа. Те задържат солидно количество вода, но въпреки това този метод прилича на градинарството в контейнери. Поливайте самите бали, не листата на растенията. След края на градинарския сезон може да използвате балите като мулч или за компостиране.

Кои са подходящите култури за отглеждане в бали слама? На първо място това са доматите.  Изберете обаче сортове с по-дребни плодове. Друга такава култура са картофите. Може да отглеждате също пипер и патладжани. Подходящи култури са още кореноплодните като моркови, които се чувстват добре в рохкава почва. Трябва обаче да сте стегнали добре балите с връв, за да не се разпаднат. В бали могат да се отглеждат също ягоди. Имайте предвид обаче, че това са многогодишни растения, а в балите се отглеждат само едногодишни. Така че ще трябва да купувате разсад ягоди всяка година. Спанак, маруля и рукола също са подходящи за отглеждане в бали, както и босилек, магданоз, броколи, зеле, карфиол.

Какви култури не могат да се отглеждат? Такова растение е например царевицата. Тя е високо растение, което може да бъде люшкано от вятъра. Като добавим факта, че самата бала е няколко десетки сантиметра над земята и това, че царевицата има плитка коренова система, е много вероятно това растение да бъде повалено при по-силен полъх. Самата бала също може да бъде разрушена. Тикви, пъпеши, краставици и всякакви други пълзящи растения също не е добре да бъдат отглеждани в бали слама.

Доматите са подходящи за отглеждане в слама.

 Доматите са подходящи за отглеждане в слама.
PIXABAY

Подхранвайте с дървесна пепел

Най-добрият начин за подхранване на балите е като използвате дървесна пепел, която ще осигури калий на растенията ви. Разпръснете я около разсада. Но не прекалявайте с количеството, защото може да увреди реколтата ви. Друг органичен източник на фосфор, калций и азот е костното брашно.