0

М нозина са наследили от предците си селски къщи с голям двор, който за добро или за зло се намира в най-добрия случай на половин ден път от мястото, където живеят и работят. Носталгията по детството, баба и дядо и споменът за сочни домати, едър пипер и зеленчукова градина, пълна с подправки, ги превръща в истински мъченици. Причината е, че те искат да поддържат цялата тази красота в двора си, но реалностите на живота показват само едно. 

Загуба 

Практически въпреки желанието си да се радват на лехи със здрав пипер, селски домати и хрупкави свежи зеленчуци те получават едно нищо и много разходи. Просто защото земеделието от древни времена изисква уседнал живот, всекидневна грижа за растенията, поливане, плевене и окопаване. А това не може да се случи през двете седмици, когато е възможно да отсъстваш от работата си в големия град. При това да похарчиш солидни суми за бензин, за да стигнеш до къщата, и накрая да се окаже, че докато те е нямало, някой е решил да направи ремонт на тръбопровода в селската мрежа и в двата дни, с които разполагаш, ти просто се занимаваш с доставка на вода. 

От нулата 

В такива случаи някои просто решават да се отърват от имота си, защото така и не могат да му се насладят, а още по-малко да си починат. Други пък постъпват повече от практично и първо се захващат да окосят тревата, а през това време задълбочено мислят в какво точно да превърнат земеделската си площ.

Лозе 

В такива случаи най-добре е вместо да се бори човек с вятърни мелници, да приеме реалността и да превърне зеленчуковата градина в овощна. Около оградите или на подходящо място най-добре е да се питат съседите, които са с повече опит, как да засадят лозя. За най-лесно е добре да са такива, които въобще не се пръскат. Тоест това са местни сортове като Липовката например или Широката мелнишка лоза.  Първата е характерен местен сорт за Северозападна България и дава бяло и черно грозде, което има аромат на липа или диви ягоди. От него виното става ароматно, но трябва да се комбинира най-малкото с памид за пълнеж. Широката мелнишка е от района на Мелник и всички са наясно с вкуса и аромата му. От лозите естествено можете да се сдобиете 
с листа за лозови сърмички. 

Трева

Тъй като зеленчуковата градина ще освободи пространства, те веднага ще бъдат заети от буйна трева, която може да отчае всеки, който разполага с не повече от 48 ч. свободно време. В такъв случай най-добре е да на първо време да подстригвате редовно тревата, докато се оформи окончателната идея. Не я допускайте да стигне два метра, защото това въобще не е сложно, за да не се завъдят влечуги. 

Овошки 

През това време огледайте добре какви овощни дръвчета са ви оставени в наследство. Направете го с човек, който разбира от подходяща резитба. Огледайте се, около тях на около два или три метра със сигурност има издънки. Точно тези издънки рано напролет или късна есен можете да разсадите из двора и така да поставите началото на своята овощна градина. Условието е да има около два метра между тях. Тревата регулярно подстригвайте.

Жив плет

До оградите, за да ви е красиво, насадете растения, които не искат редовно поливане, за да оцелеят. Те ще предпазват от любопитни погледи, но пък и ще създават около вас красота. Това може да са пълзящи рози, лози, диви лози (виж стр. 13 – б.а.). За тези, които са по-наблизо, биха могли да си позволят и фунийки, които обаче могат да плъзнат из целия двор като бурен. 

Невен 

За да е цветно, си заседете невен. Той може да издържи дълго време без вода, но условието е, като се върнете, да откъснете всички чашки, които са започнали да хващат семе и да ги разпръснете из двора. Невенът може да цъфти и през зимата. Божури, хризантеми, перуники и здравец са цветя, които издържат дълго без стопанин. Чемшир също, въпреки че в последните години растението почти изчезна от страната заради нападение от вредители. 

Беседка с люлка и солар 

Накрая, ако си нямате дебела сянка от асма пред къщата, си направете малка беседка от подръчни материали. Със сигурност ги има във всяка селска къща, в която са живели фамилии година след година. Засадете около нея виещи се растения. Сложете солари, за да светят през цялото лято, застелете масата, седнете и поканете първите си гости със спокойно сърце и си починете.