0

В ече не е нужно да купувате отрязано дръвче, което след това ще изхвърлите в някой контейнер, където въобще не му е мястото. След като празниците отминат, можете да засадите коледното дръвче в двора, в някой парк или да го отглеждате в саксия навън. По този начин вие можете да се върнете назад във времето и да проследите развитието на вашата Коледа. Как да изберем дръвчето, което ще засадим, зависи от личния ни вкус. И това, което се предлага на пазара.

Добре би било да купите коледното дръвче няколко седмици преди Рождество Христово, за да има време растението да се адаптира в новата среда. Като за начало, преди да го внесете на топло, може да го оставите в двора или на терасата. Много важно условие е да не държите дървото повече от 10 дни на топло. Ако пък искате да бъде при вас за повече време, винаги можете да го премествате според вашите предпочитания – навън, на терасата или в студени помещения.

Държим по-дълго навън живата елха, преди да я украсим.

 Държим по-дълго навън живата елха, преди да я украсим.
Телеграф и novavarna.net

Купете коледното дръвче от специализирани градински центрове, където растенията са навън, а не на закрито и топло. Това неминуемо ще ви гарантира качество. Трябва да имате възможност да огледате дръвчето добре. Не трябва да бъде опаковано и привързано. На какво трябва да обърнем специално внимание, когато оглеждате вашето дърво.

Задължително е растението да бъде засадено в саксия, в която има достатъчно почвен субстрат. Избягвайте растения, които са засадени на на гол корен и поставени в малка саксия с торф. За да сте сигурни, че правите добър избор, докоснете почвата с пръсти. Тя трябва да е мека и влажна, а не суха и груба.

Имайте предвид, че едно коледно дърво с височина 175-200 см има нужда от голяма коренова система. Почвата трябва да е постоянно влажна и е нормално едно такова растение да тежи около 100 кг. Ако продавачите опровергават това твърдение, знайте, че това растение вече е загинало. Определете вида коледно дърво, което ще закупите. Те няма да се различават като изисквания за среда, но пък от естетична гледна точка биха имали различна декоративна стойност. 

Избираме дръвче в саксия

 Избираме дръвче в саксия
Телеграф и novavarna.net

Мартин Лутер украсил първото дръвче за Рождество 

Една от най-достоверните легенди за коледна елха гласи, че първото дръвче украсил основателят на Реформацията Мартин Лутер. В една зимна нощ, вървейки през гората, той неволно вижда как звездите блещукат между клонките на дърветата, сякаш са украсени с безброй свещи. Възхитен от гледката, Мартин Лутер отсича една елха, която отнася на децата си у дома, където цялото семейство поставя тънки свещички между клонките и се любуват на красотата й.

Държим далеч от радиатори и печки

Най-добре е дръвчето да го засадим в гората или на двора в междублоковото пространство. Ако искаме да си го имаме за следващата година, можем да си го гледаме на терасата, но трябва да е на по-сенчесто място и задължително да го поливаме, за да не съхне. Имайте предвид, че именно заради затоплянето черният бор съхне и горските вече го сменят с бял бор.  Преди да пресадим или отнесем елхичката на балкона си, трябва редовно да я поливаме и да я държим далече от радиатори и печки, за да не й опадат игличките. Когато времето се постопли и температурите се качат над нулата, можем да изнесем дръвчето навън. Според Димитър Данчев, ландшафтен архитект, трябва да се избере място, което е близо до дома, но на разстояние от съществуваща вече растителност, за да може да достигне през летните месеци светлина до тези дървета. Добре е преди пресаждането елхичката да не престоява повече от две седмици в дома ни, за да може по-лесно да се аклиматизира навън. Ако коледните дръвчета са отрязани живи елхи, не трябва да забравяме да ги изхвърлим до контейнера за смет, за да могат да бъдат събрани и извозени за преработката им в компост.