0

У ченици от ППМГ ”Екзарх Антим I”, гр. Видин, участват в международен проект за значението на пчелите в живота на Земята. Заглавието на темата е: „To bee or not to bee in nature” (Да бъдеш или не пчела в природата”). Участие в проекта вземат средни общообразователни училища от България, Франция, Турция, Италия и Гърция. В изпълнение на дейностите по проекта от българска страна г-жа Светлана Гергова и г-жа Камелия Кюртина, учители в ПМГ „Екзарх Антим I”, гр. Видин, организираха посрещане на делегацията ученици и учители от Република Турция и ученици от ППМГ ”Екзарх Антим I”, гр. Видин. Поради пандемията другите страни по проекта участваха онлайн.

Идеята на проекта е да фокусира вниманието на учениците към важността на пчелите за природата и човешкия живот въобще, проблемите, които човешката дейност създава в техния живот, и значението им за екосистемата и хранителната верига на планетата. В програмата при посещението на учениците и учителите от Турция беше предвидена лекция на г-н инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен пчеларски съюз в България, и посещение на цех за производство на пчелни суперпродукти в гр. Радомир с домакин г-н Георги Ватрачки.

Г-н Георги Ватрачки посрещна участниците в проекта, които разгледаха продуктите на основата на пчелен мед, прополис, восък и прашец.

 Г-н Георги Ватрачки посрещна участниците в проекта, които разгледаха продуктите на основата на пчелен мед, прополис, восък и прашец.

В лекцията си г-н Михайлов запозна учениците с интересни факти за пчелите, непознати за хората, които не се занимават с тях. Те научиха колко важни са пчелите за живота на Земята и че действат като колективен организъм, който се състои от хиляди пчелни индивиди. ”Всичко при пчелните семейства е уникално и изграждано милиони години – адаптацията към изменящата се среда, комуникацията помежду им за всичко, размножаване, отглеждане на поколенията, разпределяне на дейностите в семейството, ориентация за храна и други”, обясни инж. Михайлов. Той увлекателно разказа за пчеларството в България, за производството на пчелен мед и прополис, пчелен восък, пчелен прашец, пчелна отрова. Визитата в гр. Радомир продължи в семейната фирма „Екосити 2010” ЕООД на пчеларя изобретател (член на СИБ – Съюз на изобретателите в България) г-н Георги Ватрачки.

Една от дейностите на фирмата е създаване на нови и безвредни, универсални и ефективни продукти от прополис, пчелен мед, пчелен восък и прашец и други натурални изходни материали, разработване, производство и реализация на пазара. Семейната фирма отглежда 50 броя пчелни семейства, но акцентът е създаване и производство на продукти, предназначени за подобряване и запазване имунитета и здравето на хората. В цеха на фирмата учениците се включиха в пълненето на тубички с универсалния крем Ватрасин В – топпродукта на фирмата. Мехлемът подпомага възстановяването на нормалния вид на кожата на човека след неблагоприятни въздействия, като изгаряния, измръзвания, акне, охлузвания, екземи, ухапвания от насекоми, напукани ръце и пети, хрема и синузит, сърбежи по кожата и вътрешни лигавици и много други. Въобще освен безвредност и ефективност една от целите на патентования Ватрасин В е универсалността. Регистрирана е европейска запазена марка „Ватрасин“. Всички продукти са патентовани и регистрирани, а козметичните продукти са и нотифицирани в ЕО в най-големия и задължителен за такива продукти портал CPNP в Европа.

Семейната фирма е собственик по правата на 4 патентовани натурални продукта. Президентът на фирмата г-н Георги Ватрачки запозна учениците с производствената дейност и сподели, че в продължение на 30 години работят по приложение на пчелни, билкови производи и растителни масла в нови и ефикасни средства за здравето на човека. Представи и новия първи суперпродукт на България Ватрасин БАХ - за възстановяване и запазване на имунната система, микс от семена и подправки – чия, канела, лен, сусам, куркума, джинджифил, коприва, чер пипер, в съчетание с натурален пчелен мед. В заключение г-н Ватрачки сподели, че основните цели на разработваните продукти са постигнати, а именно безвредност, ефикасност и универсалност. Учителите и учениците си тръгнаха от гр. Радомир очаровани от сърдечното и топло посрещане на домакините и най- вече обогатени с нови знания за пчелите и безкрайните възможности за създаването на нови продукти с приложение на техни производи. Проектът продължава!