М икрозеленчуците са покълнали зеленчуци. Те обаче не са точно кълнове. Градинари, които ги отглеждат, обясняват, че кълновете са семенца с коренче. А микрозеленчуците са стебълца с листенца. Наричат се още бейби зеленчуци. Те растат бързо и лесно на закрито и са идеален избор за зимно градинарство. Покълналия зарзават е много вкусен и питатетелен. Готови са за прибиране в рамките на по-малко от две седмици. Могат да се използват в салати, смутита и за различни видове ястия. Какви видове може да отглеждате?

Стебълцата на цвеклото имат вкус на спанак. Готови са за прибиране в рамките на 18 дни. Стебълцата на броколите растат много бързо. Готови са за 7 дни. Кресонът има вкус на пиперки. Готов е за прибиране до 12 дни. Кълновете от спанак могат да се прибират рано или по-късно, в зависимост от вкуса, който предпочитате. Репичките стават за 10 до 12 дни. Слънчогледът има вкус, подобен на ядки, прибира се, когато листата променят цвета си от жълто на зелено. Има и много, много други варианти.

Какво ви е нужно? Първо, плитък съд. На второ място – семена от зеленчуци. На трето място – почвена смеска на органична основа. Четвърто – бутилка със спрей. Нужни са също ножици за билки и центрофуга за зеленчуци. По избор можете да се снабдите и с нагревателна подложка за разсад и лед лампи за растения. Започнете с накисване на зеленчуците във вода. Използвайте за целта капачки от буркани. Използвайте вода със стайна температура. Накиснете семената за не повече от 8 часа преди засяването.

След това посейте семената в специални тавички за разсад с капак. Сложете семената върху почвата и поръсете отгоре остатъка от почвата. Покрийте с капака. По избор под тавичките със семената можете да сложите нагревателна подложка. Тя ще спомогне за покълването на семената, ако температурата не е достатъчно висока. На този етап поставете тавичките на индиректна слънчева светлина. Всеки ден проверявайте семената. Повдигнете капака и леко напръскайте със спрея, докато видите, че семената покълват. Когато покълването е налице, махнете капака на тавичката за разсад. От този момент можете да преместите зеленчуците на слънчево място – на перваза на прозореца, на маса до прозорец и др.

Продават се и на фермерските пазари

 Продават се и на фермерските пазари
СВЕТЛАНА ТРИФОНОВСКА

Ако нямате подходящ прозорец използвайте лед лампи за растения. Проверявайте всеки ден почвата. При нужда напръскайте със спрей или полейте внимателно. Най-подходящото време да приберете зеленчуците е след като се формира първата двойка листа. Това става в рамките на 10 дни до две седмици след засяването. Използвайте ножици за билки, отрежете точно над нивото на почвата. Измийте зеленчуците със студена вода и ги подсушете в центрофуга за салати.

След третия лист губят аромат

Микрозеленчуците трябва да се прибират от момента, в който се появи първата двойка листа. След третия лист те губят част от аромата си,защото тогава вече започват да се развиват коренчетата. Могат да се използват не само за украса на чинията и ястията, а като добавка към зимната салата. Подходящи са също за супи, зеленчукови и месни яхнии. Могат да се добавят и към основното ястие, смесени с картофи или според вкуса Ви.

Използват се от гурме ресторанти

Много гурме ресторанти и у нас започнаха да украсяват и да добавят цвят и аромат към ястията с микрозеленчуци. След затварянето на кръчмите заради коронавируса, микрозеленчуци се появиха и по фермерските пазари. Градинарите, които ги отглеждат, се прицелиха към крайния клиент, а тарелка с бейби зарзават върви по 5 лева. Един такъв градинар, за който „Телеграф“ писа, Владислав Танев, икономист по професия. Той отглежда и продава поникнали стебла на синап, репички, грах, броколи, зеле, кейл, алабаш...както и теменужки, които придават лукс на всяко ястие.