0

С ега, в началото на февруари, е моментът да си отгледаме разсада за свежи марули в парника или неотопляемата оранжерия, разказва Теменжука Матева от село Пелевун, Ивайловградско. Тя отглежда своите овошки и зеленчуци без никаква химия, напълно екологично. По това време в началото на февруари засаждаме в оранжерията маруля, която евентуално очакваме да е готова още през март, разказва тя. За тази цел трябва да има вече направен разсад. Теменужка си го приготвя през цялата година, но тези, които нямат, могат да си го засеят сега. При това в неотопляема оранжерия или парник.

Разсадът от краставици първо се отглежда в кофички.

 Разсадът от краставици първо се отглежда в кофички.
Архив Теменужка Матева

Първо се прави леха в оранжерията, където ще се засеят семената. Когато пораснат няколко сантиметра, те се прореждат и се разсаждат, обясни градинарката. Лехата трябва да е толкова голяма в зависимост от нуждите на стопаните. Нейната е около осемдесет сантиметра широка и три-четири метра дълга, все пак зависи колко растения са ти необходими. Задига марко почвата. Някои компостират, аз обаче слагам компост от дива почва. Тази дива почва я намирам около стеблото на стари дъбове. Оттам събирам сухи, угнили листа, тревички. Около дъбовете почвата е най-богата. Обичайно тази операция извършвам през есента, но и сега, когато има сняг, не е проблем да се разрови около дърветата и да съберем необходимата ни пръст. Тя дори ще бъде влажна, което е още по-добре.

Понякога слагам и оборска тор, но избягвам да я ползвам, защото тя ми създава главоболия с треви, обясни земеделката. Прави треви, просто защото животните се хранят със семена и е логично в торта да ги има, разказа тя със смях. Теменужка Матева уточни, че ако се ползва оборска тор, трябва да е отлежала поне година, за да не изгори растенията. Птичата пък задължително трябва да е ферментирала с вода (за това „Телеграф“ нееднократно писа в предишни броеве - б.а.)

След като направи лехата, Теменужка Матева разхвърля семената на око. След това ги покрива с дива почва около един сантиметър отгоре. Леко може да ги полее, но зависи от външната влажност. Най-сигурният начин да им е топличко и да поникнат е като ги завие със стара вълнена черга. Първо я топи във вода и след това хубаво я изцежда, след което покрива семената. Това се прави преди обяд в топлата част на деня, защото през нощта може да паднат температурите и да замръзне. Марулите покълват на четвъртия ден. Те трябва да станат около двайсет сантиметра, да са високи, за да се използват като разсад. Близо три седмици са нужни, за да отгледаме годен разсад.

Внукът на Теменужка Матева е пръв помощник в градината в Пелевун.

 Внукът на Теменужка Матева е пръв помощник в градината в Пелевун.
Архив Теменужка Матева

Засаждаме балучка за пера и краставици

В неотопляемата оранжерия през февруари може да се насади балучка за зелени пера напролет. Също така да се заложи разсад за краставици. Семената за краставиците не се сеят в земята, а в кофички от кисело мляко. Когато станат готови, направо се разсаждат. Обичайно разсадът за тях е готов през март, началото на април. Може да се използва същата почва, каквато и при разсада за марули.  Ако искате да си отгледате лапад, най-добре ще стане от коренче, и то само навън. Ако сте го направили през есента, през март ще имате листа за ядене, каза Теменужка. Температурата навън трябва да е поне 20 градуса, за да се появят зелените листа. Що се отнася до копривата, в село Пелевун тя извира навсякъде и не е нужно да я гледаш в оранжерия.