0

О тглеждането на гъби на двора е забавно, лесно и може да се прави почти навсякъде. В интернет се продава мицел както на зърна, така и на дибли. Тук ще ви разкажем как да отгледаме гъби върху пън от мицел на дибли. Диблите са малки дървени дюбели, заразени с гъбен мицел. Те се вкарват в пънове с идеята да могат да се отглеждат гъби дори в домашни условия. Рано напролет е най-доброто време, за да стартираме този проект. Тогава дърветата са с най-високо съдържание на влага, която е ключова за развитието на мицела.

Ютюб

Стъпка 1. Изберете пън. Първо обаче трябва да си закупите диблите, като на опаковката трябва да има указания какъв вид дърво е подходящо. Пъновете могат да бъдат добити от паднали дървета. Изберете такива, които нямат белези на плесенясване или болест. Дървото не трябва да е било на земята твърде дълго, за да няма шанс да е колонизирано от други гъби. Запазете кората на дървото, тя ще спомогне да се задържи влагата в него. Изцяло по ваш избор е какъв ще бъде размерът на пъна. Но е добра идея той да е поне 50 сантиметра на височина и не по-малко от 30 сантиметра на ширина. Ако пъновете са сухи, трябва да ги накиснете във вода за поне седмица, за да поемат влага. След като пъновете са готови, пробийте дупки с бормашина с бургия 2 сантиметра. Дупките трябва да са на разстояние една от друга от около 10 сантиметра. Разстоянието между редовете трябва да е около 5 сантиметра.

Стъпка 2. Забийте с чук диблите в дупките, докато те се изравнят с повърхността на пъна. Запечатайте дупките с разтопен восък. Най-добре е да направите това на открито, тъй като има опасност да накапете наоколо, а восъкът трудно се чисти. Разтопете го в непосредствена близост до пъна, тъй като той се втвърдява отново в рамките на една минута. Разтопеният восък се нанася върху пъна с помощта на четка за боядисване. Восъкът помага да се задържи влагата и предпазва от навлизането на насекоми, бактерии и мицел от други гъби.

Ютюб

Стъпка 3. Подредете пъновете на подходящо място. То зависи изцяло от вида гъби, който ще отглеждате. Някои гъби се развиват добре на сенчести места, други предпочитат шарена сянка. Прочетете указанията върху опаковката, за да изберете правилния терен. Наредете пъновете върху палети, за да бъдат над земята, така че да не загният. Можете да използвате и излишни парчета дървен материал за тази цел. Има два начина за подреждане на пъновете. Единият е да ги подпрете на хоризонтална структура като паднало дърво или магаре за рязане на дърва. Вторият вариант е да подреждате пъновете, кръстосвайки ги, както бихте направили дървена колиба.

Стъпка 4. Много важно е да поддържате пъновете влажни, докато чакате гъбите да порастат. В много случаи дъждът и снегът ще правят това вместо вас. Но ако времето е сухо, е добре да поливате пъновете с маркуча. За отглеждането на гъби се иска търпение. За да пораснат мицелите, понякога са необходими няколко месеца.

До няколко месеца берем

 До няколко месеца берем
Ютюб

Мицел се продава и на зърна

Има и друг начин за заразяване на пъновете с мицел. В интернет се продава мицел на зърна. С него запълваме дупките, които ще направим в пъна. За целта използваме фуния. Пълним догоре. След това запушваме дупките с малки кочани царевица. Частта от кочаните, която остане да стърчи, отрязваме с трион. След като сме запълнили дупките с мицел, подреждаме пъновете един върху друг и ги завиваме с найлон. Оставяме ги така два месеца, през които не правим нищо. След това пънчетата се изнасят на предназначените за тях места – засечените части на градината. Те са заравят в почвата на дълбочина 2/3 от височината им. Разстоянието между отделните пънчета трябва да бъде 20-30 см. През първия месец, ако времето е топло, е необходимо да се полива почвата около тях. Гъбите ще почнат да се появяват, когато температурата на въздуха достигне 8-10 градуса.