0

Е дна от големите тайни на покълването е необходимостта на семената преди това да съберат достатъчно студ. А всяко семенце има различна нужда от доза студ. На научен език този процес се казва стратификация. В природата се случва по естествен начин. Семената на овошките например падат в земята, презимуват покрити със сняг и необходимата влага. Тя помага на черупката да омекне, ако става дума за черупкови, и след това кълнът да се покаже и да тръгне да търси светлина и топлина. В интерес на истината думата стратификация идва от латинската дума  stratus, което означава слоести образувания в почвата. В случая става дума за разслояване на самите семена, така че да могат да покълнат.

Когато притежаваме семена на растения, които бихме искали да отглеждаме, трябва да им помогнем да покълнат. Тоест да ги подложим на стратификация. Тя може да се извърши навън или в хладилник. В Ютуб канала Земя,  мед и растениевъдство процесът е обяснен изключително просто.  Единият начин е, като се заровят семената или костилките на двора с малко пръст и се оставят да престоят необходимото време за съответния растителен вид. Другият е, като се поставят в буркан.

Условно приемаме, че притежаваме костилка от зарзали, кайсии или орехи, които искаме да засадим. За да е успешно нашето начинание, преди това трябва да им дадем възможност да си вземат необходимата доза студ. Първият начин е на двора да направим легълце в пръстта. След това ги нареждаме през десетина сантиметра, зариваме ги с малко пръст. Така те ще си изкарат зимата, ще си мръзнат, ще им омекнат костилките и когато се затопли, ще тръгнат нагоре. Когато това стане, ще си ги засадим на място, където искаме да бъде дръвчето.

Другият начин да ги стратифицираме е, като ги сложим в буркан в хладилник. Първо пълним буркана с около пет см пръст, там поставяме семената. Останалата част допълваме с влажен пясък или влажни дървени стърготини.  Слагаме буркана в кутията за зеленчуци, като температурата трябва да е между 0 и най-много 2 градуса. В този случай трябва от време на време да проверяваме дали семената не са покълнали, като изсипваме пясъка. Ако това е станало, то тогава трябва да ги засадим.

 

Божур и лавандула покълват за 4 месеца

Различните растения имат нужда от различен период на стратификация.  Разслояването на  цветните семена като клематис, луковици, божури, лавандула, теменужки, флокси, ириси и други трайни насаждения трае 2-4 месеца, а ако планирате пролетно засаждане на цветни растения като делфиниум, китайска роза, лобелия, иглика или аквилегия, тогава семената им трябва да бъдат изложени на студ и влага в продължение на 3-4 седмици преди засаждането. Морковите, целината, лукът, магданозът и други двугодишни зеленчуци изискват две до три седмици стратификация на семената. Ето и в детайли необходимостта за различните култури. Кайсия от 80 до 150; за дюля от 70 до 90; за черешова слива от 120 до 150; за берберис и орлови нокти от 75 до 90; за глог и калина от 210 до 240; за череши и арония от 150 до 180; за орехи от 50 до 80; за круши от 70 до 100; за ягоди от 20 до 30; за кизилник и шипки от 75 до 90; за лимонена трева от 90 до 120; за грозде от 120 до 140; за бадеми от 50 до 140; за праскова от 100 до 120; за сливи, офика от 120 до 180; а птичи череши, люляк, аконит, гостоприемник и анемони от 30 до 50.