0

С винската мас е беше дискредитирана в последните години, но тя отново започва се връща на бял кон. Както в кухнята, така и в домашни мехлеми, за лечение. Освен, че е естествен консервант, тя съдържа много витамини, полезни за човешкия организъм. Ястията и печивата приготвени с нея имат неповторим вкус, дълго време се запазват сочни, а пържен боб със свинска мас и люти чушки е топ ястие в националната ни кухня, което за жалост вече почти не се приготвя.

Свинската мас е най-добре да се приготвя от домашно прасе, защото е хранено с чиста храна, но в днешно време това е почти невъзможно. Може да си вземете от производител, ако познавате такъв или от по-специализираните магазини, където да помолите д ви осигурят необходимите продукти за тази цел. Могат да се намерят различни начини за приготвяне, но това, което предлага  блогът hitrinibg.com е най-приемливо и достъпно за изпълнение. 

Необходимите  продукти са свински корем и парчета сланина, сода бикарбонат, ябълка, 3-4 супени лъжици прясно мляко, но може и без него.Свинският корем и сланината се нарязват на парченца с големина около 3-4 см. Тези парченца се заливат със студена вода и се изкисват най-малко за 12 часа, като поне 3-4 пъти водата се сменя. Най-добре е да се изкисва 24 часа, като това се прави с цел да се отстрани останалата кръв.

Фейсбук

Свинският корем се състои от мазнини и тук-там месо. След като сте изкиснали добре парченцата сланина и сте я измили за последен път я слагатте в тенджерата като при нея наливате 250-300 мл. студена вода. Тук е мястото на което искам да ви кажа за добавянето на содата бикарбонат, пише блогърката. Освен за разграждането на влакната тя прави маста по-бяла. Ако сложите на 2-3 кг сланина 1/2 чаена лъжичка сода, ще получите снежно бяла мас и меки пръжки някъде известни като джумери. Ако сложите щипка сода ще имате не толкова бяла мас и хрупкави пръжки.  Така че е добре да си направите мас и пръжки в двата варинта, защото можете да си ги ползвате за различни цели. Но като качество маста е еднакво добра, разликата е само в цвета.

Пръжките са най-вкусни с праз

 Пръжките са най-вкусни с праз
Фейсбук

Тенджерата със сланината слагате на котлона. Първоначално на висока температура докато започне да ври, след което оставяте на умерена температура и често разбърквате. Ако видите, че по време на варенето водата се е изпарила, а сланината е все още бяла, доливате още малко вода. Когато парченцата сланина се стопят и останат на 1/3 и започнат да променят цвета си спирате да добавяте вода. Продължавате да бъркате непрекъснато. Щом станат бледо златисти и мазнината спре да отделя пара, добавете 1 обелена и нарязана на филийки ябълка. Ябълка и пръжки Оставете да се пържи 3-4 минути и я извадете. Извадете и пръжките. Оставете за 10 минути маста да се охлади и фините частици да паднат на дъното на тенджерата. Прецедете през марля, защото маска ще задръсти цедката и напълнете бурканите. Оставете вашата свинска мас да изстине напълно. Щом побелее и стане с плътен цвят затворете с капачки и съхранявайте на хладно място. Пръжките пък се съхраняват в буркани в хладилник. Смята се, че трайността на свинската мас е 1 година, но може да издържи много повече. Тази обаче не е желателно да се ползва за храна.

Мехлемът с невен омекотява кожата, лекува от изгаряния и разширени вени

 Мехлемът с невен омекотява кожата, лекува от изгаряния и разширени вени
Фейсбук

Консервираме месо и правим мехлем с невен 

Многобройни са приложенията на свинската мас в домакинството. Първо с нея може да се съхрани свинско месо за дълго време, защото тя е консервант, най-вече защото е толкова плътна, че не допуска окисляване. Нужен ни е стъклен буркан за компот. Нареждаме мръвките на пластове, като между тях ръсим сол. Може и черен пипер и дафинов лист. Разтопяваме свинската мас, така че да се втечни. След това изсипваме в буркана, така е да се запълнят всички празнини до гърлото на буркана. Слагаме капачка и оставяме на хладно. Вкусът на месото по този начин консервирано запазва вкуса си, а не като дълбоко замразеното. С мас правим и лечебния мехлем с невен. Необходими са ни две шепи пресен невен, цвят , листа и стебла. Задушаваме в около пестотин грама свинска маса. Оставяме да престой едно денонощие. След това затопляме и прецеждаме през марля в малки бурканчета. Използва се за разширени вени, ефикасен срещу изгаряния, лечение на кожни болести. Може да се използва и качествено изсушен невен.