0

О вощните дървета са много привлекателни за животните, които обичат да ядат кората им и да  гризат пъпките през зимните месеци, когато няма достатъчно храна. Ако искате да избегнете подмяната на засегнатите дървета година след година, трябва да предприемете мерки.

Мишките и полевките са особено опасни. Те могат да нанесат значителни щети, особено на младите дървета. Те гризат кората в близост до земята, което трудно се забелязва, докато не дойде пролетта и видите, че дървото не расте. Кората на младите овошки е мека до 6-ата година, след това тя се втвърдява и гризачите вече не я намират за апетитна.

Ето няколко начина да защитите овошките от гризачи. Най-важното е да обвиете стъблото на дървото, за да го защитите от мишки и полевки. На пазара могат да се намерят спираловидни пластмасови обвивки, които много лесно се поставят. Те имат малки дупки за въздушна вентилация и не са скъпи. Могат да се отрежат на нужната височина, но слънчевата светлина им влияе и стават чупливи след няколко години. Друг популярен избор е нагъната хартия, която има в центъра слой асфалт. Можете да я намерите в градинските центрове и също не е скъпа. Това е добър избор, ако трябва да защитите няколко дръвчета. Можете да си направите защитни обвивки на дърветата и с подръчни материали. Така ще спестите доста пари.

Полевките могат да нанесат големи щети на овошките.

 Полевките могат да нанесат големи щети на овошките.
PIXABAY

Стара мрежа за прозорци е много добър вариант. Тези от метал са за предпочитане, тъй като гризачите могат да сдъвчат пластмасовите. Можете да обвиете стволовете на дърветата и с картон от кашони. Картонът е и идеален капан за вредните насекоми, които обичат да пълзят под него. Сменяйте обвивката на няколко месеца, за да се отървете от вредителите в градината. Картонът, разбира се, не е устойчив на влажно време и бързо се скапва, особено на нивото на земята. В същото време е много важно, каквато и защита да използвате, обвивката да стига до земната повърхност и дори да е заровена малко в почвата, за да не могат вредителите да се промъкнат отдолу. Стъблата на младите овощни дръвчета могат да се увиват също със защитни срещу гризачите материали от тръстика, клонки от бодливи храсти, полиетиленови изрезки и др.

Друга много проста техника, за да предотвратите мишките и полевките да копаят тунели в натрупалия сняг, е след всеки снеговалеж да утъпквате снега в кръг около ствола на дървото. Продължавайте да правите това няколко пъти, след като падне сняг. Утъпканият сняг е добра бариера, въпреки че не може да се разчита само на това. Следете прогнозата за времето. Ако се очакват големи снегове, това означава, че някои животни като зайците ще могат да достигнат кората на дървото на определено отстояние от земята. Сърните също могат да нанесат щети по младите овошки, останали без защита. Обикновено срещу сърни се слагат ограждения, които трябва да са високи поне 25 сантиметра. Те обаче не са по джоба на всеки.

След 6-7-ата година кората става твърда.

 След 6-7-ата година кората става твърда.
PIXABAY

Затова може да използвате алтернативни методи. Има течни репеленти, които обаче не са ефективни през цялата година. Мрежата за птици обаче е добър и същевременно сравнително евтин избор. Направете пръстен от тел за птици около ствола на дървото на достатъчна височина, така че сърните да не могат да стигнат кората. Огънете телта, така че да се получи пръстен, който може да закрепите с кол или два, за да стои на място. Важно е да предпазите овошките през първите 5-7 години. Веднъж като встъпят в плододаване, дърветата стават достатъчно високи, за да не ги стигат зайците, а кората твърда, за да не я дъвчат гризачите.

Картонът осигурява добра защита.

 Картонът осигурява добра защита.
PIXABAY

Пръскаме ябълки и круши с карбамид

През декември при дни с положителни температури, без да е замръзнала почвата, се засаждат овощни дръвчета. Провежда се, ако не е извършено пръскането на костилковите след листопада с 1,5% бордолезов разтвор при положителни температури. Ябълковите и крушовите насаждения, заразени силно със струпясване, се третират със 7% карбамид, като струята се насочва основно към почвата. Внасят се почвени хербициди, продължава извършването на профилактични мероприятия на полето и зазимяването на дърветата срещу гризачи.