0

О вцете са отглеждани за мляко в продължение на хиляди години и са доени преди кравите. Свидетелства за това, че в района на Средиземноморието, Черно море и Европа са отглеждани основно овце в далечната античност, има и в Библията и старогръцки и антични текстове. Според проф. Иван Станков, който има трудове по темата, именно овцата е животното, подходящо за пасищата на нашите планини. По-късно се появяват и местни породи древни крави, които обаче не са така големи като съвременните. От тях се отглеждат все още в някои ферми в България, като напълно пасищно животновъдство, каквато е Дивата ферма в Източните Родопи.

Скандинавието

Въпреки че овцевъдството е практически най-традиционният отрасъл за България от времето на траките, в момента консумацията на агнешко, овче и шилешко е кампанийна. Познавачите на кулинарните традиции знаят, че в българската и по принцип източна и местна кухня основното месо, което се използва е овче, агнешко, шилешко, пилешко и речна риба. Храни, които явно са били по-лесно усвоими за хората на Балканите и Европа. Като овчето мляко и сирене, например. Свинското се е консумирало предимно в студеното време. Любопитно е да се припомни, че известните днес суджуци у нас преди един или два века са правени от овче месо с много подправки.

Лактобацилус булгарикус

Задължително е да се припомни, че откривателят на известната в цял свят бактерия лактобацилус булгарикус Стамен Григоров изрично е посочвал, че подквасът - подквасеното мляко, което ние наричаме кисело мляко, се прави от овче мляко. Именно то притежава в най-висока степен известните здравословни свойства на киселото мляко. И явно това не е било случайно, както ще видим по-долу от изброените от специалисти качества на това чудно мляко от овце.

Витамин Е

Овчето мляко е по-богато на витамини А, В и Е, който има противовъзпалително действие, калций, фосфор, калий и магнезий, отколкото кравето мляко. То съдържа мастни киселини, които правят млякото по-лесно смилаемо, пише „Козевъд и овцевъд“.

Немски изследователи

Според немски изследовател овчето мляко има повече конюгирана линолова киселина (CLA), отколкото млякото от свине, коне, кози, едър рогат добитък и хората. CLA е киселина, която намалява мазнините. Мастните глобули в овчето мляко са по-малки от мастните глобули в кравето мляко, което прави овчето мляко по-лесно смилаемо. То може да бъде замразено и съхранено, докато се набере достатъчно количество за производство на сирене. Замразяването не оказва влияние за направата на сирене.

 

Топи мазнините

Какво представлява КЛА и как работи?

CLA (ĸoнюгиpaнa линoлoвa ĸиceлинa) ca ecтecтвeнo cpeщaщи ce мacтни ĸиceлини, които се намират в по-големи количества в месото и в млечните продукти.

Πpиeмът нa CLA е изследван с над 300 различни проучвания и е доказана ползата на мастната киселина зa нaмaлявaнe нa тeлecнитe мaзнини чpeз пoтиcĸaнe нa aĸтивнocттa нa eнзимa липaзa липoпpoтeин (LPL).

Toзи eнзим пpeнacя мaзнинитe oт ĸpъвтa в мacтнитe ĸлeтĸи.

B peзyлтaт нa нaмaлeнaтa aĸтивнocт нa eнзимa тpaнcпopтиpaнeтo нa мaзнинитe в мacтнитe ĸлeтĸи e блoĸиpaнo. B cъщoтo вpeмe КЛА cтимyлиpa paзгpaждaнeтo нa тeлecни мaзнини (липoлизa).

Повече сирене

Овчето мляко има по-високо съдържание на твърди вещества, отколкото козето или краве мляко. В резултат на това от един литър овче мляко може да се произведе повече сирене, отколкото от един литър козе или краве мляко. От овчето мляко се добиват 18-15% сирене, докато козето и краве мляко дава доходност от 9 до 10%. Докато овцете обикновено произвеждат по-малко мляко, отколкото козите и много по-малко от кравите, овче мляко се продава на значително по-висока цена, някой път почти четири пъти по-висока от цената на кравето мляко.

Някои от най-известните сирена са Българското саламурено сирене, гръцката Фета, Рикота и Пекорино Романо (Италия), както и мазното френско синьозелено сирене Рокфор. Овчето мляко също се преработва в кисело мляко и сладолед.

Специализираните млечни породи произвеждат от 400 до 1100 килограма мляко на лактация, докато производството на мляко от конвенционални породи е от 30 до 70 литра до 200 мляко на лактация.

 

 

 

Каре

Стада плуват в морето

 

И ако днес ние сме забравили корените на традиционната за района кухня, не така стоят нещата във Великобритания, Ирландия, Франция и скандинавските страни. Във Франция агнешкото е най-скъпото и уважавано месо. На Острова например са известни с овнешките си яхнии. Във Финландия и Швеция например овчето и агнешкото е на особена почит, при това отгледано напълно пасищно. В Западен Суоми, например до провлака с Швеция, има запазена много интересна традиция на отглеждането на стадата, останала от векове. През лятото овцете се пренасят с лодки на острови в Балтийско море. Там те се грижат сами за себе си, като основната им храна е трева. Любопитно е да се научи, че тези стада при заплаха от нападение от вълци и диви кучета се хвърлят във водата и плуват от един до друг остров, за да се спасят.

Лактозна непоносимост

Млечна захар откриват в колбаси, хляб, шоколад

За лактозна непоносимост в света все по-активно се говори от миналия век. Става дума за непоносимост на някои хора към млечната захар, което предизвиква различен дискомфорт в храносмилането, гадене, повръщане, безсъние, замаяност, дори склонност към затлъстяване. Млечна захар съдържат млеката от всички животни, но засега се смята, че най-големият виновник е кравето мляко, особено това, което е от индустриално отгледани животни.

Хората, които със сигурност знаят, че здравословните проблеми са предизвикани именно от млечната захар, най-често спират да го консумират. Те обаче не знаят, че лактозата в днешно време се съдържа в млечни продукти и продукти, в които има млечна захар, каквито са колбаси, хляб, шоколад или дори медикаменти. Употребата им

предизвиква гадене, повръщане, колики, диария, подуване на корема и дори по-лошо - симптоми като умора, безсъние или замаяност, изтъква supermag.bg в специализирана статия по темата.

В тези случаи трябва да се знае, че има хранителни добавки, които могат да облекчат положението. Също така вече и в България се произвеждат млека и млечни продукти без лактоза.

Другото, което трябва да се знае, е, че с възрастта производството на лактоза закономерно намалява. Неразградената млечна захар стига до дебелото черво, където бактериите я използват за ферментация, а резултатът са газове, подуване на корема, диария. Това е причината възрастните хора да не понасят така добре прясното мляко при пряка консумация.

От друга страна, е много важно да се знае, че киселото мляко, сирената, кашкавалите и млечните продукти, които се приготвят чрез лактоферментация, обикновено не представляват такъв проблем, тъй като в тях лактозата в огромна степен е „изядена“ от лактобацилите в закваската, които я използват за храна. Това обаче става само когато сирената и кашкавалите са направени по традиционния начин на дългото зреене от поне 40 дни, каквито в днешно време все по-рядко се срещат.

Независимо от това всеки може да си купи фермерско мляко, да си го подкваси и да се наслаждава на здравословен млечен продукт.