0
Apple публикува отчета си за третото финансово тримесечие на 2015 г. Приходите на компанията са $49,6 млрд., а чистата печалба - $10,7 млрд., което се дължи най-вече на силните продажби на iPhone 6. За сравнение за същия период миналата година тези цифри са съответно $37,4 млрд. и $7,7 млрд.
Инвеститорите обаче се интересуват много повече дали компанията ще успее да удържи на високо ниво продажбите на iPhone 6. Смартфоните генерират около 70% от приходите на Apple, а поръчките идват основно от Китай по време на празнуванията на местната нова година. И въпреки че аналитиците очакваха падане обема на продажбите във връзка с предстоящото излизане на новия модел, настоящият въобще не губи популярност. В сравнение с миналата година доходите от iPhone са се увеличили с 59%. Общите продажби на iPhone, Apple Watch, Mac и App Store генерира ръст на приходите на компанията с 33%. Аpple обаче така и не разкри данни за продажбата на умния часовник Apple Watch, като скри цифрите в раздела „Други продукти”, където влизат също iPod, Apple TV и слушалките Beats.
„Това тримесечие беше просто невероятно благодарение на ръста приходи от продажбите на iPhone, увеличеното търсене на Mac, рекордните доходи от услуги начело с App Store и отличния старт на Apple Watch”, заяви шефът на Apple Тим Кук.
Този оптимизъм никак не впечатли инвеститорите и след публикацията на отчета акциите на компанията паднаха със 7%. В четвъртото финансово тримесечие Apple очаква доход около $49–51 млрд. и брутна печалба на ниво от  38,5 до 39,5%. Компанията разчита, че рекордните продажби на iPhone и Mac ще продължат, а постъпленията от от услуги най-малкото ще останат на същото ниво.
Компанията вече раздаде $13 млрд. дивиденти на акционерите и през август планира да им плати по още $0,52 на акция.
В същото време финансовите резултати на Microsoft не са толкова оптимистични. Приходите на корпорацията в сравнение с аналогичното тримесечие от миналата година са спаднали с 6%, до 22,06 млрд., а чистите загуби за пръв път в историята й са $2,1 млрд. Но ако не бяха взети предвид разходите по придобиването на мобилното подразделение на Nokia в размер на $7,6 млрд., то доходите на Microsoft при изчисляването на една акция щяха да са $0,56 в сравнение с $0,55 година по-рано.
Все пак корпорацията от Редмънд се принуди да признае поражението си на мобилния пазар, където нейните смарфони имат дял от една 3%.
Въпреки че продажбите на таблета Surface се удвоиха в сравнение с миналата година и стигнаха $888 млн. , търсенето на конзолата Xbox нарасна с 27%, това не спаси корпорацията от намаляване на общите доходи от потребителското подразделение с 13%.
Продажбите на Windows, Office, бази данни и прочее корпоративен софтуер са се увеличили само с 0,2% и стигнаха $13,53 млрд. Това е най-скромното ниво на ръст през последните две години.
Положението в корпорацията няма да се подобри и след толкова очаквания дебют на Windows 10. Много аналитици са убедени, че новата операционна система няма да може да укрепи все по-затъващия пазар на персонални компютри. Освен това Microsoft ще разчита на приходи от инсталиране на Windows 10 само на нови PC.
Въпреки това повод за оптимизъм са сървърните и облачните сегменти от бизнеса, където Microsoft регистрира забележителни успехи при продажбата на Office 365 и Azure. Тези направления сега осигуряват голяма част от приходите на софтуерния гигант. Но корпорацията трябва да генерира двойно по-голям ръст на приходите от продажби в тези сегменти, за да тръгнат акциите нагоре. Засега тази цел не е постигната и ръстът е само 88% за година.