0

Б аба Марта ще си отиде с 22 градуса. След мразовития месец обаче появата на слънчевите лъчи провокира пролетна умора.

Обикновено това състояние продължава максимум 5 дни при здрави хора. Тогава те се чувстват по-отпаднали и нещата, които вършат в ежедневието си, им костват повече усилие. Чувството за отпадналост през този сезон всъщност е нормално физиологично състояние. То включва настройката на човешката психика от зимно към лятно време.

Психика

Това е една нова настройка както на биологичния часовник, така и на цялата ни психика. Свързано е с доказани биохимични промени в самата нервна клетка. През зимата има по-малко светлина и почти никакво слънцегреене. Затова, когато след това имаме няколко поредни слънчеви дни, започва и пролетната умора. Това покачва нивото на серотонина, което е веществото на настроението. През зимата времето е мрачно и съответно нивата на серотонина падат. Факторът светлина е единственият, който после покачва нивата на това вещество и така се стига до пролетната умора.


Смяната на сезоните и по-дългият ден влияят не само на физическото, но и на емоционалното състояние на хората и създават стресови условия за организма. През пролетта много хора се изнервят, бързо се уморяват и се чувстват претоварени, отбелязва ендокринологът Зухра Павлова от Московския държавен университет. Тя публикува съвети как да се справим с дискомфорта.

Преход

В това време на годината денят става по-дълъг, а нощите по-къси и човешкото тяло трябва да се пренастрои. Преходът е съпроводен с десинхронизиране на ежедневните ритми. Това стресира организма, а стресът винаги води до нарушаване на хормоналния баланс, с повече кортизол и по-малко серотонин, което ви прави по-стресирани, обяснява д-р Павлова.
„Най-лесният начин да намалите негативното въздействие на емоциите върху организма е да пиете вода. Когато човек пие вода на големи глътки, тя блокира така наречения адренокортикотропен хормон, който кара надбъбречните жлези да произвеждат кортизол. Питейната вода блокира синтеза на излишния кортизол“, казва експертът. Освен това физическата активност помага за унищожаването на хормоните на стреса. „Клетките ни имат митохондрии, а когато мускулната маса работи, те започват да рециклират хормоните на стреса. Добре работещата мускулна маса е такъв шредер, който унищожава хормоните на стреса“, допълва Павлова. Движете се по един час на ден. Ако предпочитате да се разхождате – ходете пеша, ако обичате да играете футбол, възстановете практикуването на любимия спорт.

Упражнения

Дихателните упражнения също помагат за по-бързото преодоляване на пролетната умора. Вдишайте за кратко и бавно издишайте. Можете да използвате три дихателни цикъла - на четири направете вдишване, на седем - задържане на дъха, на осем – издишване.
Доброто хранене е от изключително значение през пролетта. През новия сезон внимавайте с консумацията на захар и я намалете. Неблагоприятно е и действието на големи количества от белите кристалчета, тъй като те може да бъдат причина за образуване на вещества, които стимулират възпалителните процеси.
Хранителните дефицити през този период също са опасни. Внимавайте с недостига на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо. Те нарушават имунитета и устойчивостта на организма ни към всички заболявания, свързани с него. Тези витамини и минерали играят специална роля в имунните реакции, за образуването и активността на имунните клетки.

Хапвайте зелен чесън и лук

Заложете на зелените дарове на пролетта в менюто си. Чесънът, лукът и празът съдържат сулфиди, съединения на сярата, които не само засилват имунната система, но и спират растежа на микробите, намаляват възпалителните процеси. За да се образуват тези съединения обаче, е необходимо чесънът да се нареже и смачка, лукът и праз лукът да се нарежат и след това да постоят известно време. Тогава от тях се отделят ензими, които довеждат до образуване на активните вещества. Ако имате проблеми с теглото, намалете количеството на консумираната храна. Ограничете приема на мазнини от всички възможни източници. Намалете консумацията на празни калории от захар и продукти, включващи захар, напр. безалкохолни напитки. Ограничете алкохола. Увеличете зеленчуците и несладките плодове. Следете теглото си. Пролетта не е подходящ сезон за много нискокалорийни диети.