0

Х роничната умора се превърна в постоянен спътник на съвременния човек, а това е свързано с ускорения ритъм в живота ни и увеличеното умствено и психологическо натоварване. Американските лекари дават няколко обикновени съвета, които ще ви помогнат да заредите батериите и да се справите с умората.

Забравете колко сте уморени и се движете повече! Движете се! Дори само 15-минутна разходка на ден ще увеличи притока на кислород към органите и мозъка, ще ви зареди с енергия и ще засили отделянето на хормони, потискащи депресията. Не си мислете непрекъснато колко сте уморени, това само ще засили чувството на умора. Ако съумеете да поспите през деня, това ще ви придаде бодрост. Но ако спите повече от половин час, организмът ще навлезе във фазата на дълбок сън и това няма да ви направи отпочинали след събуждането, а ще се усещате разбити. Животът без приключения и без малко адреналин е равен и монотонен. Това не ви е нужно. Човек винаги има нужда от малко благотворен стрес, за да живее пълноценно. Това няма да ви потиска, а ще ви стимулира. За тази цел можете да си направите малко пътешествие. Дръжте по-далеч от себе си хора, които ви дразнят с непрекъснати оплаквания и търсене на вина у другите.

Постоянната умора може да бъде симптом на много заболявания. Това състояние издава умора, сърдечна недостатъчност, заболявания на черния дроб, бъбреците. Освен това умората може да бъде следствие и от приемането на някои медикаменти (обезболяващи средства, лекарства срещу високо кръвно налягане). Понякога неправилното съчетание на препаратите също води до хронична умора. Затова е добре да си направите изследвания и си изясните причината за неразположението. Природата също има силата да помогне. Проф. Христо Мермерски, който се е посветил на природната медицина, препоръчва всяка сутрин 30 минути преди закуска да се изяждат 2 с.л. мед. В своя книга той представя и своя рецепта за коктейл срещу умора. Смесват се 400 г смлян чесън, сокът на 24 лимона и 500 г мед. Сместа се слага в съд с широко гърло, покрива се с парче прозрачен плат и престоява 24 дни. Една супена лъжица от сместа се разбърква с половин чаша вода и се изпива на глътки. Всички плодове и зеленчуци в прясно състояние са отлично средство против умора, казва проф. Христо Мермерски.

Заседналият начин на живот и тежките храни са сред основните причини за умора. Мъглите над градовете също влияят зле върху хората. Вредните газове, които се концентрират на тези места, отслабват имунната система. Вдигането на смога също оказва влияние. Макар че сам по себе си този процес е положителен, той причинява главоболие. Причината е, че тогава изведнъж се увеличава притокът на кислород в човешкия организъм. Повишаването на температурата действа съдоразширяващо. Артериите и вените започват да пропускат повече кръв и налягането ́й в организма пада. Магнитните бури са друг фактор, който често влияе върху организма. При тях се повишава активността на слънчевата енергия. Това предизвиква силна йонизация на клетките, което води до отделянето на свободни радикали. Тези процеси натоварват организма и отново предизвикват главоболие и световъртеж. Нищо от промените обаче не може да се сравни с хормоналния взрив в тялото. Промяната в климата активизира хипофизната жлеза. Тя ръководи дейността на всички останали жлези в човешкото тяло и ги кара да секретират повече вещества.

Щитовидната жлеза например започва активно производство на тиреоидните хормони. Те отговарят основно за повишаването на кислородната консумация и обмяната на веществата. Надбъбречната жлеза също започва да произвежда повече хормони, които повлияват метаболизма на въглехидратите, мазнините, нуклеиновите киселини. половите жлези пък бълват в изобилие тестостерон (мъжки полов хормон) и естроген (женски полов хормон).

Затова освен уморени хората се оказват и перманентно влюбени. Най-лесният начин за набавяне на енергия са храните, богати на полизахариди. Те са чудесен източник и се усвояват лесно. Такива са макароните, оризът, хлябът, картофите и трябва да присъстват в менюто ви. Ако след три часа почувствате глад, можете да изпиете нещо сладко или да хапнете зърнен десерт. Не забравяйте сушените плодове, които са богат източник на бързо усвояващи се въглехидрати. За да бъде организмът ви в добра форма, трябва да приемате и желязо. То участва в синтезирането на важни ензими, както и в състава на червените кръвни телца и мускулите. Най-лесно за усвояване от организма е желязото, което се съдържа в червените меса. Има го и в броколите, спанака и лещата. За усвояването му обаче са необходими и витамини (като витамин С), който ще набавяте най-лесно чрез плодове и зеленчуци.

Рецепти:

Смилат се 100 г листа от алое, добавят се 400 г смлени орехи, сокът на 4 лимона (още по-добре е измити и смлени заедно с корите), 300 г чист мед. Приема се по 1 с.л. 3 пъти дневно преди ядене. Една опаковка ленено семе се мели в кафемелачката на прах и се разбърква с половин литър пчелен мед. Всяка сутрин на гладно се изяжда по една лъжица от сместа.