Й оланта Делибозова – Йоли е от най-популярните родни водещи на кулинарни предавания, а рецептите й в интернет са обсъждани от хиляди почитатели на добрия вкус у нас и по света. Подбрахме няколко типични рецепти, които са идеални точно за средата на зимата и за февруарско суетене в кухнята. Още на yoli-bg.com и 24kitchen.bg.
Капучино крем-супа от леща Продукти за 4-6 порции: 1 шалот или 1/2 глава кромид лук; 1-2 скилидки чесън; 1 малък морков; 50 г глава целина; 2 с.л. олио; 125 г тъмна леща; 400 мл зеленчуков или пилешки бульон; 4-6 слайса сурово-пушен бекон; 50 г масло; 3-4 с.л. балсамов оцет; сол и черен пипер на вкус; 200 мл пълномаслено прясно мляко; Приготвяне: Нарежете на ситно лука, чесъна, моркова и целината. Задушете ги в олиото. Добавете лещата, залейте с бульона и варете на тих огън, докато лещата се свари. През това време запечете в сух тиган бекона до хрупкавост. Извадете го върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. След като изстине напълно, го натрошете на парченца. Към сварената леща прибавете маслото и оцета. Овкусете със сол и черен пипер. Пюрирайте фино. Гъстотата определете сами, винаги може да добавите още малко бульон, ако ви се стори много плътна. Посолете млякото на вкус и го загрейте. Направете го на пяна с пасатор, но най-плътно и пухкаво става, ако ползвате уред за фрапе или приставката на кафе-машината за млечна пяна. Разпределете супата в чаши. Отгоре сложете 2-3 с.л. млечна пяна и поръсете с бекона. Да ви е сладко! Изключително нежна, фина и вкусна. Това я прави идеална за предястие, а поднесена в чаши, е чудесна и за парти.
Сельодка под шуба-руло Продукти за 6-8 порции: 250 г сварено червено цвекло; 250 г настъргани сварени картофи; 200 г настърган сварен морков; 2 филета маринована херинга (сельодка), нарязани на хапки; 1/2 глава лук на тънки резени; 50-60 г майонеза; копър; сол; черен пипер; Приготвяне: Нарежете цвеклото на възможно най-тънки кръгове. Може да ползвате ренде-мандолина или широка белачка за зеленчуци. Подредете кръговете върху лист найлоново фолио под форма на правоъгълник с приблизителни размери 30/20 см, като ги застъпвате керемидообразно. Посолете леко и намажете с малко майонеза. Отгоре разпределете картофите и загладете на равен пласт с опакото на намокрена с вода лъжица. Посолете и отново намажете с майонеза. Върху картофите по същият начин сложете морковите. Посолете и намажете с майонеза. В средата наредете рибата. От едната страна сложете лук, а от другата копър. Поръсете с черен пипер. С помощтта на фолиото завийте на стегнато руло. Приберете в хладилника поне за 2-3 часа, за да се стегне и спои. Нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко! Тази емблематична руска салата обикновено се реди на пластове в дълбока чиния или купа. Сервира се като се гребе с лъжица. Салатата е с много повече майонеза, а в моята рецепта е малко и служи само за спойка. Предлагам вариант във форма на руло. Понякога руснаците слагат варени яйца и кисели краставички. Не забравяйте да солите всеки пласт, но внимателно. Рибата и майонезата са солени.
Хрупкави хапки качамак Продукти: 125 г царевичен грис за качамак; 250 мл прясно мляко; 100 г настърган кашкавал; 30 г настъргано сирене пармезан; 1/2 ч.л. сушена салвия; 30 г масло; сол и черен пипер на вкус; За панировка: брашно; яйце; галета; Приготвяне: В тенджерка загрейте млякото и маслото до кипване. Изсипете царевичния грис и салвията. Бъркайте енергично 1-2 минути на слаб огън. Свалете качамака от огъня и добавете сирената. Подправете със сол и пипер. Разбъркайте докато се стопят. Постелете дъното на малка тавичка с фолио. Изсипете качамака, загладете го и оставете да се втвърди за 1 час. Нарежете качамака на кубчета. Всяко кубче оваляйте в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Изпържете хапките в маслена баня. Отцедете ги върху кухненска салфетка и сервирайте леко топли. Да ви е сладко!
Кюфтенца в сос маринара Продукти: За соса: 700 г смлени консервирани белени домати; 4 с.л. зехтин; 1 глава ситно нарязан лук; 3 скилидки настърган чесън; 2 с.л. пресен риган или 1/2 с.л. сушен; сол и едро счукан черен пипер на вкус; За кюфтетата: 1/3 ч.ч. прясно мляко; 2 филии хляб, само средата; 500 г кайма смес говеждо и свинско; сол и черен пипер на вкус; 60 г ситно накълцан сурово-пушен бекон; 4 големи печурки, настъргани на едро; 1 скилидка счукан чесън; 1 малка глава ситно нарязан лук; 1-2 ч.л. сушен риган; 40 г настъргано твърдо сирене - пекорино, пармезан или грана падано; 4-5 с.л. ситно нарязан магданоз; 1 яйце; 4-5 с.л. зехтин; 1/2 ч.ч. червено вино; Приготвяне: Първо пригответе соса. Може да го направите ден-два предварително. Когато престои поне няколко часа сосът става много по-ароматен и вкусен. На слаб огън запържете лука в зехтина. След като омекне и леко покафенее, добавете чесъна, доматите и ригана. Налейте една чаша вода и оставете да къкри без капак, докато се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер. Опитайте на вкус и ако сосът киселее, сложете малко захар. За кюфтетата първо накиснете хляба в млякото. След като омекне, го изстискайте добре с ръце. Добавете го към каймата заедно с всички останали продукти без зехтина и виното. Направете малки кръгли кюфтета и ги изпържете до златисто в зехтина. Извадете ги в чиния. Излейте част от мазнината от пърженето и оставете в тигана около 1-2 с.л. Деглазирайте с червеното вино. Кипнете го за 1-2 минути, за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете готовия доматен сос и върнете кюфтетата в него. Гответе няколко минути на слаб огън. Сервирайте ястието топло, поръсено с малко сирене и босилек или магданоз. Да ви е сладко!
Джолан по баварски Продукти за 4 порции: 1 свински джолан с кожа; 2 глави лук - около 100 г; 1 морков - около 70 г; резен глава целина - около 70-80 г; 3 скилидки чесън; 1 дафинов лист; 3 зърна хвойна; 7-8 зърна черен пипер; 2 гвоздейчета карамфил; 1-2 клончета мащерка или 1-2 ч.л. сушена; 1 клонче розмарин или 1 ч.л. сух; 40 г доматено пюре; 1 с.л. червен пипер; 200 мл говежди бульон; 200 мл червено вино; сол на вкус; 2-3 с.л. олио; За мачканите картофи: 800 г картофи; 140 г лук; 2-3 с.л. олио; сок и настъргана кора от 1/2 лимон; 1 с.л. нарязан магданоз; сол на вкус; Приготвяне: Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете доматеното пюре, червения пипер, олиото, бульона и виното. Посолете на вкус. Сложете всички подправки в парче тензух и завържете с конец на стегнато пакетче. Посолете джолана. Сложете зеленчуците в дълбок съд за печене. Върху тях поставете джолана. Залейте с подготвения сос. Сложете пакетчето с подправки в соса и гответе под капак във фурна, загрята на 180 градуса около 1 час. Ако съдът за печене няма капак, ползвайте няколко ката алуминиево фолио. Обърнете джолана и задушете за още час или докато месото напълно омекне. В края на печенето махнете капака и запечете до златисто. Извадете джолана в чиния и отстранете подправките. Пасирайте зеленчуците до гладкост и върнете месото в соса. Сосът, който се получава, е много гъст и е възможно да има нужда от разреждане с малко вода. Другият вариант, който лично аз предпочитам, е сосът да се прецеди и да се сгъсти с 1-2 ч.л. нишесте. Така текстурата му е много нежна и фина. Зеленчуците са си свършили работата, спокойно може да не ги ползвате повече. За гарнитурата нарежете лука на полумесеци и го сложете в тенджера. Полейте с олиото и задушете на тих огън, докато омекне и стане златист. С решетъчна лъжица извадете лука в чиния. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сипете ги в олиото, останало от задушаването на лука и налейте малко вода, колкото да се покрият. Сварете до омекване и веднага намачкайте грубо с вилица без да ги отцеждате от водата. Посолете картофите и овкусете с лимонов сок и фино настъргана лимонова кора. Прибавете лука и разбъркайте. Гарнирайте с магданоз и поднесете към задушения джолан. Да ви е сладко!
Пълнени пилешки бутчета Продукти за 4 порции: 4 големи пилешки бутчета; 1 голям сварен картоф; 1 яйце; 50 г синьо сирене; 50 г пушено сирене; 50 г кашкавал; 3-4 листа прясна салвия; 1 малко клонче пресен розмарин; 3-4 стръка пресен риган; 3-4 стръка прясна мащерка; сол и черен пипер на вкус; Приготвяне: За пълнежа настържете на ренде картофа и видовете сирене. Смесете ги с яйцето и нарязаните подправки. Ако нямате пресни, ползвайте сухи подправки. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте. Измийте добре бутчетата и ги посолете. С пръсти внимателно отделете кожата от месото откъм отрязаната им широка страна. Само я повдигнете, като внимавате да не я разкъсате. Прокарайте пръсти под кожата на цялото бутче. Колкото по-голяма част успеете да отделите, толкова по-добре. Целта е да направите джоб, в който да може да сложите повече плънка. Разпределете пълнежа за четирите бутчета. Нанесете го под отделената кожа, като се стараете да има пълнеж навсякъде. Сложете напълнените бутчета в тава и сложете около тях цели клончета пресни подправки. Поръсете с черен пипер. Ако месото не е достатъчно мазно, може да полеете леко със зехтин или масло. Изпечете ястието за около 90 минути във фурна на 180 градуса. Да ви е сладко! По време на печене на бутчетата не слагайте течност. Хубаво е месото да се изпече само в собствените си сокове и мазнина. Все пак, ако ви се стори сухо или обичате повече сос, налейте малко вода, бира или бяло вино. След като бутчетата са изпечени, отстранете клончетата с подправки. Сервирайте месото с гарнитура картофено пюре или сотирани зеленчуци.
Ликьор от печени ябълки Продукти: 7-8 кисели ябълки; 1 лимон; 1 шушулка ванилия; 220 г кафява захар; 1 пръчка канела; 1 звездичка звезден анасон; 1,5 л водка; Приготвяне: Покрийте тава с лист хартия за печене и загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Почистете ябълките от семките, но оставете кората. Нарежете ги на едри парчета. Изсипете ги в тавата и разстелете на равен слой. Изпечете ги за 15-20 минути. Ябълките трябва само леко да променят цвета си, да заухаят на печени, но да останат от леко меки до твърди. Целостта на парчетата трябва да е напълно запазена. В тенджера изстискайте сока на лимона. Сложете и корите. Остържете семенцата от ванилията и ги добавете, както и шушулката. Прибавете ябълките, пръчката канела и анасона. Засипете всичко със захарта и разбъркайте няколко пъти, докато захарта се овлажни и се превърне в кафяв сок. Загрейте ябълките на котлона на слаб огън, само докато захарта се стопи напълно. Оставете да изстинат и ги прехвърлете в подходящ съд (напр. голям буркан) с капак. Залейте ги с водката и ги оставете на хладно и тъмно място за 4 седмици. След това може да прецедите ликьора и да го разлеете в бутилки. Може да промените подправките с такива, каквито вие предпочитате към ябълки. Ако нямате шушулка ванилия сложете 1-2 пакетчета ванилова захар. Не заменяйте кафявата захар с друг подсладител. За ликьора са подходящи всички ябълки. Все пак подберете по-твърди и ароматни сортове. Като алкохол не ползвайте ракия. Тя има собствен вкус и аромат. Водката е неутрален алкохол, който позволява фината ябълкова нотка да се усети напълно. Освен за пиене може да ползвате ликьора за сладкиши, кремове и сладоледи.