0

Н ов подход към контрола върху заболеваемостта в млечна ферма в графство Девън, Великобритания, с извеждане на инфектираните крави помогна стадото да се освободи от туберкулозен бацил, циркулиращ в продължение на шест години.

Нов подход към контрола върху заболеваемостта в млечна ферма в графство Девън, Великобритания, с извеждане на инфектираните крави помогна стадото да се освободи от туберкулозен бацил, циркулиращ в продължение на шест години.


Става дума за фермата „Гаткоум”, която се управлява от Робърт и Томас Рийд.
Те прилагат 5-годишен проект на ветеринаря Дик Сибли в партньорство с китариста на „Куин” и активист за защита правата на животните Брайън Мей.
Като активист Мей води борба за опазване на язовците, които са нарочени за основните разпространители на туберкулозния бацил по кравите.


Заедно с д-р Сибли те разнищват загадката как във фермата „Гаткоум” става заразяването на добитъка.
„Доказателствата се трупаха”, казва Мей, цитиран от изданието Farmers Weekly.
„В една ферма видяхме, че кравите затъват до глезен в собствените си екскременти. Попитахме фермерите защо не обръщат внимание на това, а се притесняват за малко количество екскременти на язовец? И ни отговориха: Ами това всъщност няма значение. Язовците са виновни”.
Разследване
Тези притеснения Мей споделил с д-р Сибли, който вече започнал свое разследване в „Гаткоум”.
Разглеждахме всяко възможно разпространение на бацила, обяснява Сибли. Това включвало тестване на популацията язовци, от които били събрани 273 проби. Те били изследвани и анализирани. Резултатите показали, че една трета от животните били заразени с бацила на туберкулозата по говедата M bovis.
Но забелязахме и друго – че с туберкулоза се заразяват млечните крави, които стоят затворени 365 дни в годината и никога не са имали какъвто и да е контакт с язовци. Добитъкът, който е имал достъп до пасищата, никога не дава положителни проби, обяснява д-р Сибли.
И така подозренията за разпространение на заразата паднали върху кравите и септичната яма на стопанството.
Количество
Като част от нашите изследвания ние открихме, че някои крави отделят голямо количество микроорганизми в техните екскременти, независимо от негативните резултати от тестовете за болестта, казва д-р Сибли.
Така били направени изводи, че има три типа животни в стадото с над 300 крави – неинфектирани, но с подозрение, че са преносители на туберкулоза, инфектирани, но в латентен стадий, и инфектирани и заразни.
Но има ли все още основание да виним язовците? Брайън Мей е непреклонен, че те са невинни, твърдейки, че е много по-лесно язовците да прихванат болестта от добитъка вместо обратното.
На открито, кравешките екскременти са навсякъде. Те привличат червеи и плужеци, които са типична храна за язовците. Така е много лесно за тях да прихванат инфекцията.
Същевременно, преносът й от язовци на крави не е лесен. Първо, кравите и язовците обикновено не са в пряка близост. Така че за да се зарази, кравата трябва да изяде екскременти от язовци.
Но язовците се разхождат по пасищата нощем, но не се изхождат там. Те правят това в техните си тоалетни – и далеч от кравите. Те са много взискателни животни.
Презумпция
С тази презумпция за невинност на язовците усилията за овладяване на инфекцията във фермата „Гаткоум” се насочила към подобряване хигиената и ваксиниране на язовците, за да не се разпространява бацилът в околната среда. Проектът във фермата се изпълнявал в две части – преместване на кравите, които отделят бацила с екскрементите си и прерязване на всякакви пътища за възможно инфектиране чрез изпражнения.