0

Н ад 1 млн. и 600 хил. дка ниви са с неизвестен собственик и засега ги стопанисва държавата. Не е известно кой ги ползва, на кого се отдават и как. Тези земи могат да бъдат дадени за ползване на овощари и биозедемелци, които имат нужда от дългосрочни договори, за да могат да изпълняват спокойно мероприятията си по тях. Това е един от проблемите в земеползването, които чакат решение и могат да решат множество проблеми, с които се сблъскват стопаните, които имат нужда от сигурност в дългосрочен план.

За това сподели биофермерът Веселина Ралчева след консултативния съвет за земеползването в Министерството на земеделието. Това е един от поредицата съвети, които инициира министърът на земеделието Кирил Вътев, в които участват всички по веригата в зависимост от тематиката. Целта е да се изяснят проблемите на стопаните и да се вземат адекватни решения, така че се спре с ликвидирането на фермите и изтичането на фермери и работна ръка на Запад, е основният мотив на Кирил Вътев. Изправени сме пред истински демографски срив, предупреди той.

Според Веселина Ралчева част от инструментите за решаване на проблемите по земеползването на земеделците са полетата от Общинския поземлен фонд и Държавен поземлен фонд, които да се дават за ползване приоритетно за овощарство, биоземеделие, пасища, тъй като няма как да развиваш биоземеделие и да инвестираш в напояване с едногодишни договори, каквито се налага да се сключват със собствениците на земеделски земи, изтъкна тя. По време на срещата стана ясно, че 2025 г. е последният срок да се реши съдбата на тези 1,600 млн. дка.

По-високи

Друг проблем, за който участниците в съвета съобщиха, са белите петна, които съществуват само в България от целия Европейски съюз. Техните стопани са известни. Много от собствениците на такива имоти обаче се възползват от това, че арендаторите са длъжни да плащат рента, която се равнява на средната за района, и по този начин вземат повече пари, отколкото ако сключат договор с фермерите. Това важи особено за по-бедните райони.

Пасища

Министърът на земеделието обеща законови промени, особено по отношение на пасищата. Не може пасища да се дават на хора, които нямат животни, а те да ги отдават на животновъдите под наем. Според него това е истинско безобразие от страна на общините. Няма как да развиваме успешно животновъдство без пасища, единодушни са представителите на фермерите.

Правят ревизия на всички сектори

Консултативните съвети ще обхващат всички сектори по темите земеползване, мляко, месо, плодове, зеленчуци. Техният състав ще включва фермери, преработватели, търговци. Ще работят през цялото време, а не кампанийно.

Трябва да спрем да говорим и да мислим само за субсидии, а да намерим начин да произвеждаме и продаваме ефективно, според министъра на земеделието Кирил Вътев. В момента се правят проверки от БАБХ, НАП за това какви са суровините за преработка, каква част от пазара е с български продукти. Обещанието от агроведомството е до края на месеца да има яснота в тази посока.