0

Р астенията в градината освен с цветовете и ароматите си могат да успокояват болката, да свалят температура, да отнемат тревогата и да заспим, а други да премахнат болката в стомаха. Агроновините посочват алое вера, босилек, лавандула и маточина, като билките, които могат да оказват първа помощ. При това те са растения, които определено не изискват някакви специални грижи.

Занзибар

В Занзибар например алое вера е почти универсално. У нас то не вирее на открито, защото не може да издържи на зимата, но за сметка на това можем да го отглеждаме в саксия и то напълно успешно. Важно е да има обилна слънчева светлина и да не се изкушаваме да го поливаме. С алое вера африканките, след като го обелят, си мажат вечер лицата и хидратират кожата си. С дебелите му и сочни листа веднага се налага рана при убождане от морски таралеж и болката удивително бързо стихва. То действа отлично при натъртвания, охлузвания.
Маточина

Маточината буквално може да се превърне в плевел и не я плаши никаква суша. С изсушените листа от билката може да се напълни възглавница и да се спи върху нея. Билката има вълшебно действие за хора, които са пълни с тревожност и не могат да заспят. Това растение е чудесно за изцеление и предотвратяване на възпаления на кожата на лицето. Маточината има стягащи, антивирусни и антиспазматични свойства. Можете да я използвате и като репелент, тъй като отблъсква насекомите. Просто е необходимо да разтриете листата директно върху кожата си.

Маточината може да се отглежда и в саксия, но трябва да е по-голяма, за да има къде да се разпространява.

Босилек

Това растение е отлично за облекчаване на главоболието. За да използвате терапевтичните му свойства, разтрийте няколко листа от босилек и наложете слепоочията си. Можете да използвате и босилек, за да успокоите уморените, болезнени крака. Направете запарка от босилек във вряла вода, прецедете и като се охлади, накиснете краката си в разтвора.

Можете лесно да отглеждате това растение в саксия. Не забравяйте да премахвате белите цветове, когато се появят.

Красива и лилава

Лавандулата, освен че е красива и вдъхновяваща, е и с безброй лечебни свойства. Изсушена също може да се натъпче във възглавница и действа успокояващо. С масло от лавандула може да се свали кръвното налягане, каквото качество има маслото от роза. Лавандуловото масло помага много бързо срещу грип и висока температура. Няколко капки, разтворени в олио, имат мощно противовъзпалително действие. С него може да се намажат челото, слепоочията, схващания по гърба, вратът. Капка лавандулово масло на езика ще ви избави от простуда и грип, но трябва да се приложи още при първите симптоми.

Настойката от лавандула, залята с вряла вода, помага при проблемна кожа на лицето. Ако третирате възпалените зони с памучен тампон, напоен в разтвора, бързо ще получите облекчение. Водата от лавандула пък действа освежаващо и хидратиращо в големите жеги. И лавандуловата, и розовата вода имат антисептични свойства и е удоволствие да се използват по време на пътуване вместо дезинфектант. С водите успешно се почиства четка за коса, а водата впръскана в косата и кожата създава усещане за чистота.

Отглеждана у дома, лавандулата се нуждае от лека почва и добър дренаж.

Грипът не обича мента и мащерка

Мента има разнообразни приложения и ползи. Например пригответе чай, като използвате пресни листа от мента, за да намалите метеоризма, тревожността, стомашните спазми и нервността. Същата работа върши и джодженът, който е от същото семейство. Билката действа и срещу разстройство приготвена на чай..

Друг начин да се възползвате от терапевтичните свойства на това растение е да направите чай от мента и да вдишвате парите с кърпа над главата си. Това трябва да облекчи хремата и болезнените синуси. С капки от мента в дифузер можете да отпушите носа при настинка, да неутрализирате грипни вируси.

Ментата расте бързо и експанзивно, но също може да я отглеждате в саксия. Мащерката също е убиец на вирусите, освен това тя действа успокояващо на сърцето. Като етерично масло има силен и тежък мирис, но разтворена в олио, се намазва на гърдите в областта на сърцето.

Ако искате да отглеждате мащерка в двора си, използвайте суха и лека почва.