0

Г радските хора с корени от различни краища на страната си спомнят цветните градини на своите баби с нацъфтели невени, трендафили и всякакви миризливи треви.

Спомнят си как като деца са пращани да наберат китка магданоз и няколко стръка копър за къкрещата върху печката супа или манджа от лехата до чемширите или до цветето царски мустак с остри дълги листа и сини цветове.

Повечето от билките се скъсват да цъфтят през цялата година, като невена, а други, които се пият като чайове, си имат месеци, в които се събират цветовете им, а като мине цъфтежът, се събират нежните къси стъбла и листа и отварите от тях са не само ароматни, но са и лек за разни болежки. На други са предпочитани плодовете.

Месец март е най-подходящото време за засяване на такава градина с билки и с подправки. В т рговските вериги вече се появиха стелажи с пакетчета със семена на цветя и билки, и подправки, което ясно показва, че им е дошло времето.

Мерудия

Магданозът е сред най-използваните подправки в България и света, защото е универсална подправка за всякакви ястия и салати. Магданозът се сее в късна есен и през ранна пролет. Важно е да се засява на светли места и да се полива по-често. Може да се засее в градината на слънчево място, като семената се поставят на плитко - до 2 см дълбочина, разпръснати или на редове, които са на 15 см един от друг. За по-голям успех трябва да се засаждат едногодишни семена, защото те бързо губят кълняемост. Има различни сортове магданоз - с по-дребни и по-едри листа. Придава аромат и пролетно летен вид на всякакви салати, супи и ястия.

Копър

Копърът е доста използвана подправка. Тараторът без копър не е таратор. Пълнените чушки и сарми - постни и с месо, също не могат без копър. Действа успокояващо на стомаха. Семената на копъра се сеят на слънчево място в градината, в добре обработена почва. Правят се леки бразди, около 3-4 см дълбоки и на през 8-10 см разстояние една от друга. Копърът се сее в браздите, отгоре лехата се заравнява с обратната страна на греблото. Полива се хубаво и ако навън е още студено, се покрива с найлон, докато поникне. Градинарите съветват да се сее близо до домати, репички, лук и краставици. Копърът и магданозът са подправки за зелен боб и за готвен грах. Чаят от него успокоява коликите при бебетата. Полезен е за костите, особено при жени в зряла възраст, които са предразположени към намаляване на костната плътност

Чубрица

Яхния леща без чубрица е направо невъзможна по нашите ширини. Това е типично българска подправка. Българи, разпилели се по света и работещи в Европа, Щатите или други страни, при пътуване до родината не забравят на връщане да сложат в куфара плик с ронена чубрица. Има два вида - балканска и градинска. Отлична подправка е за по-трудно смилаеми храни като кайма, месо и разни варива. Чубрицата се сади на слънчево място, като предварително се прави разсад. Семената за разсад се сеят на добре обработена леха и се покриват с тънък слой почва или ситно пресят угнил тор. Леко се утъпкват отгоре с дъска.

Джоджен

Джодженът е подправката за готвен зрял боб. Широко разпространена е в българските градини. Той е многогодишно растение и ако веднъж се засади в градината, ще пониква и позеленява и разнася аромат всяка година. Дава по няколко реколти. Самото засаждане на джоджена може да се направи през есента или пролетта с готови коренища, които имат нужда от чести поливки с вода. Веднъж прихванали се на това място, те ще растат 4-5 години без проблем. Джодженът се среща и в диво състояние в природата. Дивият джоджен също е много добър като подправка. Чаят от джоджен успокоява стомашни болки и се ползва и като билка.

Босилек

Босилекът най-често се използва за овкусяването на агнешко и свинско месо, риба, свежи салати, супи и други ястия. Подправката е полезна за червата и добрата обмяна на веществата в човешкия организъм. Използват го за овкусяване на доматена салата с прясно сирене. Босилек освен като основна съставка в много ястия и салати е полезен и при проблеми с венците. Предпазва от инфекции на отделителната и дихателната система. Босилекът обича светлина, топлина и влага и богати почви. Може да се засее директно или с разсад. За разсад предварително смесените с пясък семена на босилека се поръсват върху добре обработена почва. Притъпква се почвата с дъска. При директно засяване разстоянието между растенията е 15-20 см, а между редовете - 40-50 см.

Риган

Риганът също се използва за приготвяне на ястия на доматена основа, както и за приготвянето на месни ястия. Изключително популярна подправка е за спагети и пица, яйца и зеленчуци. В комбинация със зехтин риганът придава особено приятен вкус на салатите. Отглеждането на риган не е сложно, защото тази подправка расте и върху по-бедни почви. Добре е да се засее на слънчево място. Може да се отгледа и от разсад. Семенцата се засяват през март. Слагат се на плитко във влажна почва. Като поникне, разсадът се засажда през май в градината. Риганът засилва перисталтиката на червата и повишава апетита. Знае се, че е много силен антиоксидант.

Мента

Ментата е подправка и билка. Използва се както за подправка на ястия, страхотна билка за летни коктейли е, която също така помага при болки в стомаха. Отглеждането на мента е подобно на джоджена. Ментата се отглежда от семена, резници и корени, като най-лесно се хваща с корените. През есента или пролетта се садят ментовите корени в градината. Добре е да ги поливате по-често. Мястото, на което се засаждат стръковете, трябва да е много слънчево.

Розмарин

В края на февруари или началото на март се сеят семена на розмарин и поникналите растения се садят в градината през май. Розмаринът овкусява печени картофи, месо и риба и все повече се ползва в българската кухня. Придава на ястията леко пикантен вкус. Гони натрупан стрес. Има действието на имуностимулант. Розмаринът вирее и обича слънчево място и умерено поливане.

Люти чушки

Люти червени чушки може да се отгледат в градината, като преди това се направи добър разсад. Семената се засяват през февруари или март, поливат и отглеждат, докато растенията поотраснат. След това се разсаждат на по-рядко. След като узреят добре лютите чушленца се изсушават на слънце, се смилат на ситно или по-едро. Лютият червен пипер е задължителната подправка за шкембе-чорба. Използва се също за супи, яхнии, сланина, гювечи.

Невенът лекува, пази и краси

Мнозина не знаят, че цветята, които обичат да садят в своята градина, са и лечебни растения. Оранжевите и жълтите цветове на невена примерно са любими и предпочитани цветя. Подаряваме букети с невенчета, защото са трайни и цветни. Даже уханието им ни харесва.

Венчелистчетата на невена са годни за консумация и цялото цвете е важна лечебна билка за справяне с кожни заболявания. Цветовете на невена са включени в локални масла и мехлеми за заздравяване на рани, обриви, изгаряния и суха кожа. От цветята на невена се правят чайове и и бульони, които се ползват като противогъбични, антибактериални, лимфогони (стимулират лимфната система) и са храносмилателни противовъзпалителни средства.

Лилавите принцеси - мащерка, лавандула и ехинацея

Мащерката се използва за подправка, но повече за чай, подходящ за лечение и профилактика на дихателните пътища. Спира кашлицата, бронхит и въпаление на гърлото. Има антисептично действие и помага при възпаление на кожата. Светлолилавите цветчета и зелените листенца са подправка за пица, имат антисептично действие при възпаление на кожата. В градината покриват като зелен и цветен килим пространства между лехите с подправки и по-едри цветя.

Като билка се използва за успокояване на нервно напрежение, главоболие, има противовъзпалително действие. Помага при кашлица, болки в гърлото, възпаления на устната кухина, зъбобол, проблеми на храносмилателната система. Може да се използва под формата на сироп, тинктура, с която могат да се правят компреси, вани. Стъблата, цветовете и листата на мащерката се събират през юни-август при сухо време, след което се сушат на сенчесто и проветриво място. Лавандулата помага при безсъние и лекува чести болки в главата. През лятото гони комари, а в изсушен вид пази от молци. Лилавата шишарка е един от най-популярните градински декоративни елементи с ефектните си лилави цветя, които привличат всякакви пеперуди и пчели. Тя е лесна за отглеждане, издържа на суша, болести и нашествия от насекоми. Корените, семената и пресните цветове са лечебни и могат да бъдат превърнати в пикантно вкусен, имуностимулиращ чай или тинктура.

Ехинацеята е тревисто многогодишно растение. Засадено на слънчево място, то е най-доброто растение за производство на цветя.

 

Пасифлората е пазителка на съня

Пасифлората е доста лесна за отглеждане, особено ако й се даде стена или решетка за пълзене. Листата и цветята са важно нервно успокоително средство и се използват за подпомагане на съня и облекчаване на болки като менструални спазми и главоболие. Пасифлората е краткотрайна, многогодишна билка, която ще се катери по беседки и огради. Тя обича яркото слънце и ще цъфти по-обилно, когато я огряват слънчевите лъчи. Свещеният босилек е роднина на обикновения босилек. Той е роден в Индия, Шри Ланка и Малайзия и наскоро придоби популярност като вкусен билков чай. Свещеният босилек е силно ароматен и антимикробен. Листата и цветовете му се използват като лечебен чай при настинки, кашлица, астма, бронхит, синузит, главоболие, артрит, диабет, стрес и тревожност. Неговият адаптогенен ефект предлага повдигаща енергия и помага за умствената концентрация. В кухнята пресните листа могат да се добавят към салати и да се използват като по-остър вариант на босилека.