0

П ълен набор от пособия, необходими за приготвяне на зимнината, може да се открие в специализираните магазини и по пазарите. Капачки от различен калибър с врътка, шарени или метални може да се открият на щандове, които продават храни. Разнообразието и изобилието е огромно и може да се каже, че единственото, което липсва, са само суровините, установи проверка на „Телеграф“.

За терасата

Една от най-търсените и впечатляващи стоки се оказа чугунено огнище с огромна повърхност, което в момента се продава само за 119 лв. То представлява полусфера, подвижно е и може да се инсталира както на вилата, пред селска къща, но и на терасата. Консултант-продавачите казват, че отдавна не са имали вещ от толкова здрав материал. Може да се зарежда както с дървените въглища, които се използват за барбекю, така и с дърва. Материалът е здрав и може да издържи на такъв огън, увериха консултантите. Приложението на огнището е почти универсално. То би могло да отоплява една тераса с тлеещите въглени, но топлината може да се използва и за варене на буркани, за печене на чушки, за приготвяне на храна в огромен съд. Върху него може да се сложи огромна тенджера, която образно казано да свари цяло агне или огромен пуяк.

Капак

За жалост утилитарното съоръжение няма капак, но към него може да се купи скара, която да се остави отгоре, както и метален капак, върху който могат и чушки и всякакви зеленчуци и плодове да се изпекат. Представете си как седите на терасата, вали сняг, а пред вас грее жив огън. Друго съоръжение, което българинът много използва, е чушкопекът, който в момента може да се намери на цена от 29 лв. В неговата зона има гроздомелачки, които са на промоция, някои от които внос от СР Македония, казани за варене на ракия, бурета за отлежаване на ракия, както и огромни дамаджани за ракия, които побират най-малко 20 литра. За стопаните, които произвеждат по-големи количества вино, има и маломерни метални цистерни, с които могат да заменят буретата.

Метални торби

Освен рафтовете със стройно наредени разнокалибрени бутилки и буркани могат да се открият и метални торби от по два лева за съхранение на вино, сокове и прочее. Почти навсякъде бурканите с винтова капачка в комплект от 4 до 6 броя вървят между 5 и 7 лв.

С до десет лева човек може да се снабди с комплект разнокалибрени бурканчета с капачка с врътка, от най-малките до най-големите за лютеници, песто, конфитюри, сладка или желета.

Не липсват и бидоните за туршия, кисело зеле в различни обеми, повечето от които са снабдени с канела, като цените в момента на средния обем са между 20 и 30 лв. На изгодни цени могат да се купят и компостери, като в момента към тях се предлагат и активатори за зреенето на отпадъците.

Печени чушки на жив огън

Една от най-ефектните туршии през зимата са печените чушки на жив огън. Причината е, че те се натъпкват в горещи буркани, така че не е необходимо да се стерилизират. Ако човек има жив огън, то точно сега е моментът да затвори лятото за студеното време. Интересното е, че в един буркан от 700 мл могат да се натъпчат около 2 кг чушки. Не се избират специални, а тези, които са останали в градината. Ето и самата рецепта. Необходими са измити големи стъклени буркани, сол, тава с гореща вода, в която се държат бурканите, клъчник за притискане на чушките и затварачка. Нареждат се бурканите в горещата вода, през това време се пекат чушките. Горещи се редят в бурканите, всеки ред се посипва със сол, натъпква се, докато се напълни бурканът, така че да няма никакъв въздух между редовете. Накрая се притискат максимално, поставя се капачката и се затварят. Веднага бурканът се обръща с капачката надолу. Процедурата изисква бързина и внимавате да не се опечете. Но удоволствието през зимата си заслужава, защото в момента, в който отворите буркана, от него излиза ароматът на жив огън, есенни листа и току-що опечени чушки. Които дори не ви се иска да обелите.