0

Д ива череша на 30 години стигна 20 м височина в района на Дупница и дава половин тон плод всяка година. За това разказа пред „Телеграф“ собственикът Добрин Христов. Въпреки че няма половин век, вече двама душа едва я обгръщат.

Овошката не е присад, а е нормална дива череша с червени, сочни и сладки плодове, които узряват рано, около 6 юни с големина около 7-8 грама, разказа Добрин. Те са червени, сочни и сладки, а не кисели.

Той обясни, че я смятат за дива, защото пресадните череши рядко доживяват до 15 години, понеже като се присаждат, подложките им изсъхват, а при тази това не се случва.

Сянка

Дървото покрива със сянка голяма част от градината в двора, но не пуска издънки от самото дърво, а израстват от костилки. Те с калемче от дървото майка могат да се присадят, за да дават плод.

Тя е издръжлива на акарите, които са най-голям враг на черешите. Трудно хваща листни въшки, понеже не е присад и затова са и по-малко инсектицидите, които я нападат, обясни стопанинът. Много е важно също как се грижиш за нея. Черешата не обича много вода, ако се преполее, дръвчето започва да боледува. Но все пак при голяма суша е добре да му се осигури обилно вода веднъж месечно.

Коренова система

Двайсетгодишната череша има стабилна коренова система и черпи влага дълбоко от почвата. Важно е да се знае, че в района има високи подпочвени води.

Той осигурява вода на дървото по следния начин. Издълбава дълбока дупка от едната страна на овошката. Там налива около 100 л вода. Не е необходимо да се полива отвсякъде, защото корените черпят толкова, колкото им е необходимо, обясни Добрин.

Ниски клони

Той си бере овошките, включително и круши с много висока стълба на ръка. По принцип според него не е добре плодните дръвчета да се допуска да стават по-високи от три метра, защото трудно се обират. В случая с черешата той не иска да я реже, защото осигурява сянка.

Прави резитба с оглед израсналите отдолу клони да не пречат на минаването и не оставя по-ниски клони от 1,50 м.

Не се налага да я пръска с химикали, варосва я,

но това не гарантира, че ще се опази от болести.

Най-големият враг на черешата са листната въшка и майският бръмбар.

Въшките нападат листата, а ствола майските бръмбари, които снасят ларви, нападат самото дърво, смучат от сока му, но и от черешите. Най-често това се наблюдава по върховете на короните.

Мажем с овощарски мехлем

Дали е възможно да се отреже върхът на овошка, така че да не расте много високо. Напълно е възможно. Условието е да се реже под наклон и той да сочи навън, а не към ствола, за да не насочва водата към корените, обясни Добрин.

Също така, ако е млада, овошката трябва да се намаже с овощарски мехлем. Ако не, може да се намаже и с блажна боя, но може и да не се маже според него.