0

С ела в Коста Рика се снабдяват с вода за пиене от цистерни, след като внесен от Европа пестицид замърси водите им, съобщава „Евронюз“.

Хлороталонил е опасен химикал, който беше забранен за употреба в Европейския съюз през 2020 г., заради потенцилната опасност да замърси подпочвените води и да причини рак.

Три години по-късно френските власти се съобразяват с мащабна операция по почистване от фунгицида, която може да доведе до скок на сметките за вода.

Лицемерие

Но Германия, Италия и Великобритания са сред европейските държави, които продължават да изнасят хиляди тонове от пестициди, базирани на хлороталонил, към по-бедни страни, показа ново изследване на „Грийинпийс“ и швейцарската неправителствена организация „Обществено око“.

Разследването е първото, което прави равносметка на пълния мащаб на експортната търговия с хлороталонил след забраната - и тежките щети, които тя нанася в страни, които не са добре оборудвани да управляват рисковете.

Разкрития

Ето някои разкрития.

Хосе Бигел Кесада е работил 40 г. като селскостопански работник от Коста Рика, който пръска с фунгициди, включващи хлороталонил, до седем пъти в седмицата. 79-годишният мъж страда от рак на езика. „Казват, че заболяването се дължи на слънцето и химикалите“, казва той. „Единственото, което знам, че винаги сме работели с тези химикали“.

За последните седем месеца властите в Коста Рика доставят цистерни вода до няколко села, след като лабораторни изследвания установили хлороталонил 200 пъти над безопасната норма в чешмяната вода.

„Имаме сериозен проблем със замърсяване на водите, който е установен специално в провинция Картаго“, обяснява изследователят от Програмата за развитие на ООН Елидиер Варгас.