0

С танислав Стойнев от Кюстендил възроди стария и почти изгубен сорт тривърх селски пипер. Точно тези чушки са едни от най-търсените, особено в Северозападна България, защото са неделима част от традиционната кухня на района. Причината е, че са най-подходящи за правене на нанизи за сушене, с които са окичени къщите в селата. Те хем са сочни, хем крехки и нямат дебелата ципа, която прави съвременните сортове убиец за зъбите.

Пазар

Уникалните чушки могат да се открият на Фермерския пазар в кв. „Иван Вазов“ в столицата. Той се провежда всяка сряда и на него се предлагат плодове, зеленчуци и храни, произведени само от български земеделци. Щандовете се намират точно до колелото на трамвая.

Червени и оранжеви

А купчините със селски пипер греят в червено, оранжево и зелено и привличат погледа от далеч. Историята на техния стопанин е повече от любопитна. Той започва да ги отглежда, след като се връща в родния Кюстендил от Англия. Там е работил в семейна ферма. Отидох на бригада за една година и останах цели 13 години, сподели младият мъж.

Зимата

Освен спечелените пари, той носи от там истинско ноу - хау за отглеждане на плодове и зеленчуци. Това са тунели, покрити с най-обикновен найлон. През лятото са отворени отстрани, за да не се задушават растенията, а през зимата се спускат стени от найлон с въжета. По този начин колегите му фермери в Англия отглеждали малини, къпини, ягоди. Когато се върнал тук, той инвестира около 300 хил. лв. в създаването на точно този тип своеобразни оранжерии и започва да отглежда ягоди. Общо съоръженията са около 12 дка.

Сменя

От тази година обаче решава на част от мястото с ягоди да засади селския пипер, който се оказал много търсене. Купил разсад за около 3 хил. лв. от негов колега, който се занимава с производство на разсади. Първоначално го подхранва и след това само поливане, обясни Станислав. Засадил го през юни и през септември вече прибира реколтата с червени и оранжеви чушки. Уверили го, че дава по три тона от декар.

Късните ягоди цъфтят през септември

Освен чушките, Станислав предлага на пазара и сочни малини, сорт, който си донесъл от Англия. Засадил ги е през декември в тунелите и от април досега прибира реколта.

В момента късните му ягодови насаждения също цъфтят и след около две седмици се очаква да прибират узрели червени плодове, увери той. Станислав вярва, че ще успее да се издържа от земеделие, и за 4 години да успее да си върне направените инвестиции.

Български домати Розова магия растат в Оксфорд

Станислав Стойнев разказа, че в семейната ферма в Оксфорд, където е работил преди четири години, са започнали да отглеждат нашия сорт домат Розова магия. Това се случило понеже мениджърът бил българин и той донесъл семена от любимия домат на много нашенци. Доматите се продават на фермерския пазар там. Най- големи клиенти са поляци, руснаци и като цяло източноевропейци, каза Станислав. Англичаните предпочитат по-зелени домати от червените сортове, допълни той.