0

В секи фермер трябва да получи достъп до напояване, защото вече и пасищата имат нужда от вода. Гърция може да ползва водите на три наши реки - Арда, Струма и Места, а нашите земеделци трябва да чакат с месеци, за да получат разрешение да бият сонди. Спешно трябва да се промени законодателството, така че всеки земеделец да има достъп до вода, и то възможно най-близко до фермата му. Това е една от главните теми, които са дискутирани на Консултативния съвет по поземлени отношения в края на миналата седмица, съобщи Кирил Вътев на брифинг съвместно с представители на заинтересованите браншови организации.

Езера

Всеки, който работи земята и има ферма, трябва да може да ползва вода от най-близкото до него езеро, язовир, река или възможен водоизточник, защото ситуацията със сушата е такава, че дори пасищата имат нужда от напояване, тревата по тях изсъхва, изтъкна министърът на земеделието. Той добави, че докато ние си „пазим“ реките, три наши - Арда, Струма и Места, отиват в Гърция, нашите фермери трябва да чакат с месеци да получат разрешение да бият сонди, за да напояват. Припомняме, че седмица преди това Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара, алармира пред „Телеграф“, че ситуацията е повече от критична. Необходимо е да се промени спешно нормативната база, така че да не чакаме с месеци разрешение от МОСВ и другите институции да бием сонди. Ако това не се направи, няма да можем да се справим с лозята и ще бъдем крайно неконкурентни.

„Не само за лозарите става дума, а за всички фермери. Заради сушата добивите от царевица, слънчоглед, дори жито са ниски. И зърнопроизводителите вече се нуждаят от напояване. При това конюнктурата на пазара вече напълно се смени, ако не осигурим достъпна вода, нищо добро не чака българското земеделие“, коментира Кирил Вътев пред „Телеграф“.

Министърът на земеделието каза, че дискусиите по време на КС по земеползването ще бъдат представени на Комисията по земеделие в парламента, за да се вземат предвид при промените, които ще правят в проекта на закон по ползване на земеделските земи.

Другата голяма тема, по която се очакват промени, е свързана с пасищата, които трябва да бъдат давани приоритетно на животновъдите. И то възможно най- близко до стопанствата им, а не през два баира в трети, каза Вътев. Той уточни, че става дума за терени от Държавния и общински поземлен фонд. Министерство на земеделието получи пълна подкрепа от представителите на браншовите организации в лицето на Симеон Караколев, Национална овцевъдна асоциация, Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Благовеста Василева, Българска асоциация „Биопродукти“ и др. Ако стопаните имат възможност да получат достъп до пасища, това ще даде тласък на най-малките и уязвими земеделци, особено на биоживотновъдите, каза Благовеста Василева. Абсолютно подкрепяме всяка идея и решение, които са в полза на българското животновъдство, най-вече за справедливо разпределение на пасищата, защото голяма част от нас нямат обработваема земя, каза Симеон Караколев. Според Илия Проданов от НАЗ сме изправени пред меко казано неприятна ситуация, при която хора, които отглеждат животни, да нямат достъп до пасища.

Животновъди

Една от най-важните теми, по която Консултативният съвет по земеползване е единодушен, е, че трябва да се направят промени в законодателството, свързани с даване на ниви от Държавния поземлен фонд, както и общинския, с приоритет на зеленчукопроизводителите. При това не само на млади, но и на нови земеделци. Нови земеделци е новото понятие, което въвеждаме, защото не всички, които започват със земеделие, са млади, уточни министърът на земеделието. Сред начинаещите има хора и на зряла възраст, каза той. Кирил Вътев обясни, че много често към тях се обръщат хора, които казват, че искат да се занимават със земеделие, но нямат ниви. Затова КС настояват да има промени в законодателството, които при търговете за земя от Държавния и общинския поземлен фонд предимство да имат животновъди с отчитане на местоположението на животновъдния обект, производители на плодове и зеленчуци, млади и нови земеделски производители. „Целта е да имат достъп до земеделска земя всички, които искат да се занимават със земеделско производство“, разясни министър Вътев.

ВЕИ

Ние не сме против ВЕИ и зелената енергия, но не и това да става за сметка на обработваема земеделска земя, остро протестира отново Илия Проданов от НАЗ. Според него е абсурдно при наличието на толкова много пустеещи земи да се променя категорията на обработваема земя, да се сложат ВЕИ върху нея. Според министъра на земеделието идеята за комбиниране на соларни паркове с пасища е отлична, както и добиването на зелена енергия, но не и за сметка на обработваеми земи. Той добави, че Министерство на земеделието не може да повлияе на частните собственици да променят категорията на земята си, а само върху терените от Държавния и общински поземлен фонд.

Борим се за още пари от ЕК заради Украйна

Въпреки че през юни Европейската комисия е дала отрицателен отговор за вдигане на тавана от 250 хил. евро помощи заради войната в Украйна, премиерът Николай Денков и министър Кирил Вътев продължават да настояват ЕК да направи изключение за България, каза Вътев. Той допълни, че това е част от ангажимента, който са подписали със стачкуващите земеделци. Министър Вътев обяви също така, че в изпълнение на меморандума с фермерите от 20.09.2023 г. до момента са изплатени общо 200 893 000 лв.

Средствата са по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ - 179 325 404 лв., и по държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“ - 21 568 331 лв.