0

К омпостът е идеалният начин да намалите отпадъците от домакинството си, а в същото време да подхранвате растенията в градината и вкъщи по естествен начин.

Кухненските отпадъци се разлагат в продължение на години, но ако са компостирани процесът отнема едва няколко месеца.

Компостирането е екологичен и евтин начин да подхранваме растенията, без да е нужно да използваме изкуствени торове. То намалява парниковите газове в атмосферата и подхранва почвата по естествен път. Но най-голямото предимство на компоста е, че той е съвсем безплатен. Да подхранвате растенията с тор, закупен от магазина, може да излезе много скъпо. Вместо това можете да си направите свой компост напълно безплатно.

Компостът става просто като съберете на куп свежи и мъртви органични отпадъци, докато те изгният.

Начин

Процесът протича по естествен път с минимална човешка намеса. За да ускорите разлагането на материалите, обръщайте купчината компост през няколко дни.

Решението къде да си направите компост е напълно във вашите ръце. Възможно е да изберете някой ъгъл в задния двор, може да използвате за целта специални големи съдове за компостиране или да си направите сами такива с помощта на дъски.

За да си направите компост имате нужда от няколко компонента – вода, кислород, зелени материали и кафяви материали.

Микроби

Органичните материали в компоста се разлагат благодарение на микробите. Микробите пък имат нужда от вода, за да вършат работата си. Твърде много вода или твърде малкото могат да унищожат тези полезни микроби, в резултат на което процесът по разлагане на органичните материали спира.

Водата се вкарва в купчината компост по естествен път чрез зелените отпадъци, както и чрез дъжда. Но, ако има засушаване, трябва сами да добавите вода към компоста, като използвате маркуча.

При идеално количество вода купът компост е като гъба на допир, няма лоша миризма и не е подгизнал.

Кислород

Кислородът е ключово условие за оцеляването на микробите. За да може всички части на компоста да имат достъп до кислород е добре купът да се обръща всяка седмица. Така в него се вкарва въздух и разлагането на материалите става по-бързо. Има специални съдове, в които обръщането на компоста става лесно с няколко завъртания. Но, ако нямате такъв съд, използвайте вила или лопата за обръщане на компоста.

Перфектният компост се състои от зелени и кафяви материали. Зелените са тези, които са богати на азот. Те обикновено са влажни и наскоро отрязани, като окосена трева или обелки от плодове и зеленчуци, а също плевели и екскременти от домашните животни.

На всяка една част зелени материали трябва да добавите две части кафяви. Кафявите материали са богати са въглерод. Това са например шума, слама, дървесен чипс, талаш, хартия и картон, сухи борови иглички, както и материи като памук и вълна.

Какво можете да сложите в компоста:

животинска козина

огризки от ябълки

кори от банан

бира

хляб

ролки от тоалетна хартия

филтри за кафе

утайка от кафе

компостиращи се картонени чаши

кочани царевица

надробени на ивици памучни платове

памучни тампони за грим

шума

прах, събрана от прахосмукачката

яйчени черупки

пера от птици

цветя

свежи листа

билки

косми

екскременти от домашни животни като зайци, птици, крави, коне, кози, овце и т.н.

хартия

салфетки

накъсани вестници

паста

борови иглички

талаш

черупки от ядки

пакетчета чай

отпадъци от зеленчуци и плодове

клечки за зъби

вълна и много други.

Какво не можете да сложите в компоста:

талаш от обработено под налягане дърво

дървесна пепел от дървени трупи

хартия, която съдържа пластмаса, като например пликове с прозорец и др.

месо

животински кости

млечни продукти

олио

екскременти от месоядни животни като котки и кучета

риба

мазни храни

болни растения или такива, нападнати от неприятели

орехи.

Не трябва нито много, нито малко вода

Поливането на компоста с вода е от ключово значение, макар това да не е точна наука. Основното правило е да добавите толкова вода, че като натиснете купа, на допир той да е като напоена гъба.

Добавянето на твърде много вода ще доведе до забавяне на процесите по разлагане на материалите. Освен това купът ще замирише зле. Ако сте сложили твърде много вода, обръщайте купа по-често, за да може по-бързо да се изсуши.

Ако пък няма достатъчно вода, това също ще доведе до забавяне или дори спиране на процеса на разлагането.

Градинарите го наричат черно злато

Има много страхотни приложения за този готов компост или черно злато, както обичат да казват градинарите!

Компостът може да се слага при обработването на градината през пролетта преди засаждане, за да се даде на семената и разсада хранителен тласък. Може да се използва за подхранване на растения, храсти и дървета. За да облечете вашите растения, просто поставете пръстен от компост около основата му. Докато растението получава вода, компостът бавно ще си проправи път в почвата, освобождавайки хранителни вещества към корените отдолу. Компостът може да се смеси с почвата за саксии преди засаждане на семена и разсад. Това ще даде на растенията много необходимата доза хранителни вещества, докато растат. Ще откриете, че колкото и да компостирате, никога няма да имате достатъчно за вашите градински нужди, така че продължавайте да правите повече всеки сезон. Това е добре за земята и добре за вас!