0

Я йца от домашни кокошки и свежо месо от малки стопанства вече могат да се намерят по щандовете на фермерските пазари, установи проверка на „Телеграф“. Това стана възможно след заповед от агенцията по храните, която позволи продажбата им, но при определени условия. Това обясни Стоилко Апостолов, шеф на „Биоселена“ и организатор на фермерския пазар пред Министерство на земеделието, който се състои там всяка сряда.

Условия

Стоилко Апостолов каза, че за да се продават свежи птичи продукти и яйца по пазарите, изрично съответният фермерски пазар трябва да представи документ от изследване от акредитирана лаборатория, че фермата е свободна от инфлуенца. Едва след това на съответния стопанин може да му се разреши да продава яйца или продукти. Самият фермер трябва да има копие от документа, в случай че някой от потребителите се заинтересува дали има такова изследване, допълни Апостолов.

Трахея

Той обясни, че по принцип пробата се взема от лекуващия ветеринарен лекар с тампони от трахеята както при ковид и се пращат за изследване. Когато става дума за стопанство от до 1000 кокошки, са нужни 10 проби от 10 птици от стадото. Праща се в една от акредитираните лаборатории за инфлуенца, оттам на съответния фермерски пазар, а той от своя страна на БАБХ, а тя дава разрешение на съответния пазар.

Стоилко Апостолов коментира, че трябва да се научим да живеем с инфлуенцата, тя се пренася основно от дивите птици и има своите пикове и периоди на овладяване. Той допълни, че Франция е една от многото пострадали страни от птичи грип с 1500 огнища, докато нашите последно са били 7.

Портокал

На пазарчето пред Министерство на земеделието се настанява предпразничният дух. По щандовете е пълно с румени ябълки, биоорехи, пресни зелени салати и спанак, които стопаните се хвалят, че все още ги берат от открити лехи, а не от оранжерии. Лее се греяно вино, към което се поднасят резени с ябълки и портокал. Изобилства от домашни яйца, сирена, сладка с петмез вместо захар, сиропи от горски и домашни плодове. На много места се продават различни баници с плътни кори от лимецово брашно, включително и с екзотичен пълнеж от маслини. Предлагат се буркани и деликатеси от биотелешко и мед.

Освен биовина е пълно с различни сортове тикви. Следващото издание на пазара ще бъде на 20 декември.

Бърза и крехка питка с лимец за празника

Лимецовото брашно е най-подходящо за постната питка за трапезата на Бъдни вечер, установи проучване на „Телеграф“ сред производители на брашна, но и от опит. Така е, защото този тип брашно, понеже не съдържа много глутен, няма нужда от дълго месене. Питката от него става много крехка, въпреки че в нея не се влага нито мляко, нито яйце. Ето и няколко варианта, които препоръча Боряна Карагьозова, която има лимецова нива до Сливница.

Изсипва се брашното от лимец в дълбока купа, добавя се щипка сол, щипка захар, една или две лъжици олио, най-добре шафран, малко сода, угасена в оцет, след това се бърка с дървена лъжица, като се долива хладка вода към сместа. Трябва да се получи тесто с гъстота като за хляб. Лимецът почти не лепне, но ако има такъв проблем, се добавя мляко мазнина. Загрява се фурната, слага се хартия за печене в тава, поставя се тестото, прави се украса с вилица, може да се сложи малко водичка отгоре и се слага да се пече. Като се извади, се маже с малко мазнина отгоре, от масло до зехтин.

Същата рецепта може да се направи вместо със сода и оцет с газирана вода.

Ако пък имате люспи от лимец, насипвате ги на дъното на тавичката, като преди това сте поставили хартия за печене. Сипвате отгоре газирана вода, леко разбърквате и слагате да печете в предварително гореща фурна. Не е нужно нито сол, нито захар, нито олио, нито каквато и да била друга добавка. Във всички случаи лимецовата питка ще е крехка и с плътен и засищащ вкус.