0

И ндийският люляк (Lagerstroemia indica) е вид цъфтящо дърво, произхождащо от Азия и натурализирано за световния пазар. Видът е често използван в озеленяването и може да се срещне както в големи паркове, така и като фокусна точка или просто щрих към някой двор. Люлякът грабва вниманието със своите зашеметяващи цветове, които носят благоухание около себе си.

Индийският люляк обикновено се избира като растение с ниска поддръжка. Самите грижи за растението са минимални, но все пак има някои неща, които може да направите, за да си гарантирате обилен цъфтеж и нормално развитие на дръвчето. Разбира се, едно от най-важните неща е изборът на правилното място на засаждане според kashtata. Друго важно нещо е да решите предварително дали искате да поддържате растението като храст или като дърво, за да може да планирате растежа и резитбите. Останалата част от грижата е свързана с условията на мястото и някои основни мероприятия. Знаейки къде да засадите вашето дърво и как да се грижите за него, ще гарантирате, че ще извлечете максималното от вашия индийски люляк.

Височина

Видът често се поддържа като храстовидно растение, но същинският му хабитус е дървовиден. Ако не се извършва резитба, индийският люляк може да достигне до 7-8 м височина. Често срещана грешка е отрязването на централното стъбло във връхната му част, което може да загрози естетическия вид на растението и да го направи по-податливо на болести в дългосрочен план.

За да се радвате на обилен цъфтеж, позиционирайте вашия люляк, така че той да получава минимум 6 часа пряка слънчева светлина на ден. Видът е слънцелюбив и затова поставянето му на сенчесто място би се отразило неблагоприятно на растението (рехава структура и минимален цъфтеж).

Богата

От гледна точка на почвата видът не е много взискателен, но предпочита неутрална до леко кисела почва (5.5-6.5 рН). Въпреки това той става придирчив към влажността. Почвата трябва да бъде добре дренирана, защото люлякът не понася преовлажнени почви поради податливостта си към кореново гниене. Друго важно нещо е, че не бива почвата да е прекалено богата, тъй като това ще стимулира израстването на повече зелена маса, отколкото цветове.

Обилно

Индийският люляк се нуждае от често напояване, особено ако районът, в който е засаден, е лишен от валежи. За да подсилите обилния цъфтеж, трябва да поливате обилно, особено през сухите периоди. Но не забравяйте, че видът не понася задържането на влага в почвата, затова, ако почвата ви предразполага за задържането на вода, осигурете добър дренаж. При засаждането и до крайното установяване на растението поливайте редовно. Важно е да отбележим, че поливките трябва да бъдат само в кореновата система, без да се опръскват и листата, защото това би довело до заболяване от брашнеста мана.

Студоустойчив

По дефиниция видът е студоустойчив, но отглеждането му на места с много студена зима биха се отразили отрицателно. Корените в по-долните слоеве биха били добре защитени и затова е препоръчително дръвчетата да се мулчират, за да се защитят и корените в горния почвен слой. При температури под -20°С освен от измръзване на корените има и опасност от измръзване на младите клонки. Ако живеете на места, в които зимните температури достигат до такива отрицателни показатели, е добре да подрязвате вашия люляк ниско. Индийският люляк цъфти върху нова дървесина, така че нови цъфтежи ще излизат всяка година.

Тори се веднъж в годината

Както отбелязахме по-горе, наторяването може да доведе до стимулиране на повече зелена маса за сметка на цветовете, затова нашият съвет е да прилагате торене веднъж в годината. Затова при торенето на останалата растителност пропускайте вашия люляк.

За щастие видът няма проблеми с вредители, но за сметка на това е податлив на гъбени заболявания като брашнеста мана и др., затова бъдете внимателни при поливането, като най-добрият вариант за избягване на проблема с опръскването на листата е капковото напояване. Използването на фунгицид също е мярка, която би помогнала.