0

Р еколтата винено грозде тази година е изключително добра като качество, но като количество ще е по-малко. Очакванията ни са да станат хубави вина, ракии и винено бренди.

Това каза пред „Телеграф“ Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

По думите му като качество реколтата е съпоставима с една от най-добрите години – 2007-а.

Количеството обаче ще бъде по-малко, макар площите да са почти същите като през 2021-ва. По данни на Министерството на земеделието, предоставени на „Телеграф“, общата площ на насажденията с винено-сортови лози е 60 023 хектара. За сравнение общата площ на лозовите насаждения през миналата година бе 60 077 хектара. Отчита се лек спад от 54 хектара. От няколко години това равнище на засадените площи се запазва.

Условия

Сушата обаче си каза думата и в този сектор. Заради засушаването гроздето е по-леко и тазгодишната реколта ще бъде с 20-30% по-малка от 2021 г., посочи Чорбаджийски.

По данни на земеделското министерство миналата година са произведени 144 274 800 килограма винено грозде. Това сочат декларациите на регистрираните винопроизводители.

Освен сушата друг неблагоприятен фактор са градушки, ударили на места в Пловдивско, както и измръзвания и слани. Надяваме се времето да е с нас, да няма аномалии. Очакваме да не вали и стискаме палци да не падат градушки, пожела си Чорбаджийски.

Начало

Гроздоберът вече реално е започнал. Официалният старт на кампанията обаче се очаква да се даде в началото на септември. А окончателни данни за произведено количество грозде Изпълнителната агенция по лозата и виното може да предостави след 15 януари 2023 г., когато е крайният срок за подаване на декларациите за реколта от грозде.

В Мелнишко гроздоберът започна с около седмица по-рано. Там обаче отчитат с 10% по-добър добив спрямо миналата година.

Трудности

Сред най-големите трудности за собствениците на лозови масиви тази година е високият разход за електроенергия. Бензинът и нафтата също са огромен разход. Други разноски също са скочили. Това ще се отрази и на цената на виното, твърдят винопроизводители от региона. Но тъй като виното не е продукт от първа необходимост, тази година те очакват да има проблеми с реализацията на продукцията. Набирането на работна ръка също е предизвикателство.

Сортове

В мелнишкото село Хърсово са започнали с прибиране на шардонето, после прибират совиньон блана. Наред е гроздоберът на грозде за розета, пино ноар, мерло, каберне совиньон. Гроздето е много здраво, с отлични качества. Реколтата е 10-15% над миналогодишната, а очакванията са за много качествено грозде, което е предпоставка са добри вина. Въпреки това собствениците не очакват драстична промяна на изкупната цена на гроздето тази година, а тя започва от 40-50 ст. за килограм на едро. По-ниска не може да бъде, тъй като разходите за горива са невероятно високи, посочват от местна винарна, съобщи БНТ.

Изкупната цена също нагоре

На друго мнение за изкупната цена на гроздето обаче са от земеделското министерство. „Изкупните цени в условията на пазарна икономика се диктуват от търсенето и предлагането на пазара и свободното договаряне. По неофициална информация, която постъпва от контактите ни с производители, разходите за отглеждане на лозята са се повишили значително и в резултат на това се очаква и изкупните цени през тази година да са по-високи от миналогодишните“, посочват от министерството пред „Телеграф“.