0

650-700 кг от дка добив от пшеница очакват в района на Кнежа, съобщи за „Телеграф“ Наталия Петровска, шеф на Института по царевица в Кнежа. Тя добави, че те сеят само български сортове, а в района жътвата на жито се очаква да започне около Петровден, защото растенията все още са зелени, въпреки че засега са в добро състояние. Една от причините е, че природата е била много по-милостива към Северозападна България в сравнение с Добруджа и югоизточната част на страната. Наталия Петровска допълни, че са успели да овладеят нападенията на хоботник по царевицата и засега пролетната култура върви добре в Кнежа. През есента Институтът по царевицата ще отбележи своята 100-годишнина.

Градушки

И докато в Горна Мизия нивите въпреки градушките се радваха на обилни дъждове, то в района на Бургас и най-югоизточните части на страната от месец не е капвала капка дъжд. Това разказа пред „Телеграф“ Илия Проданов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Според него в Южна България жътвата на ечемика е започнала на много места като Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас, а на 11 юни официално ще стартира в района на Пловдив. Той допълни, че в Южна България първите жътви на пшеница ще започнат от понеделник в Бургаско, Стара Загора, Ямбол, но комбайните ще влязат в по-слабите, каменисти полета. Тази седмица картината ще е по-ясна, увери Проданов. Той даде много предпазлива прогноза за добив от пшеница в района на Бургас с добив от около 500 кг от дка, при който ще е разумно да се жъне.

Пролет

Според Проданов най-големият проблем е бил засушаването през февруари и март, когато доста посеви са изхвърлили братя и се е наложило да се разредят. Трудна пролет с хладното време, предпоставка за болести, последвано от доста горещо време, липса на дъжд или локални валежи с градушки. В началото на юни в Карнобатско има засегнати 20 хил. дка от град, добави Проданов. Той уточни, че районът трудно се защитава от градушки заради Сарафово.

Редки

Засега нещата са добре, стига да няма валежи по време на жътвата, защото, като узрее пшеницата, падне дъжд и килограмите падат, коментира проф. Иван Киряков от Добруджански земеделски институт - Генерал Тошево.

Жътвата в Добруджа също се очаква да започне след 20 юни, посевите все още са зелени, каза Киряков.

Той обясни, че тази година в района посевите са по-редки и вероятно средните добиви от дка за Добричка област ще са 520-540 кг/дка, прогнозира той. В сравнение с миналата година (560 кг/дка) се очаква да са малко по-ниски, защо тази пролет посевите са по-редки. Причината е, че са поникнали късно, последвала е суха зима, топли януари и февруари, не са могли да братят, а запазената селекция на сортовете, която масово сеят фермерите, разчита на висока братимост, допълни той. Според проф. Иван Киряков

високопродуктивните сортове, които са фуражни, нямат качество на зърното, но имат добиви.

Качество

Професорът разказа, че при българските сортове селекционната стратегия е свързана с брой на зърната в класа, големината на класа и се разчита на качество, което да не е за сметка на продуктивността. „Качествените пшеници не могат да дадат тон от дка, каквото и да правиш. Но за да произвеждаш качествено зърно, ако не спазваш технологията, няма да има зърно, няма да има и качество. Докато масовата селекция, за която разправят, че изкарват по тон от дка, иска много разходи, защото ако не даваш азот на насажденията, няма как има да има добив. За родната селекция за 700 кг добив са нужни 30 кг азот на дка.

За чуждата - от 40 до 70 кг азот на дка за тон добив“, обясни проф. Иван Киряков.

Ренти

Пазари има, но важна е цената, на която ще продадем пшеницата, каза Илия Проданов. Според него в момента 400 лв. за тон до пристанището върви тон пшеница, толкова, колкото е била миналата година по това време. Тепърва ще става ясно как ще се развие и какви ще са цените, когато започнат същинските продажби, обясни фермерът. Според него в началото на лятото нещата изглеждат малко по-добре от миналата година, въпреки това всеки земеделец има нужда да намали разходите. Торовете са малко по-евтини, най-вече заради цените на природния газ. Другите разходи са свързани с цените на селскостопанската техника и рентите. През 2023 г. в Бургаско те са се движели средно между 60-70 лв. на дка, за 2024 г. не ясно каква ще е стойността. Илия Проданов изтъкна, че има и по-ниски, но и по-високи ренти, като по-високите са повече.

Нарушава се сеитбооборотът

Проф. Иван Киряков предупреди, че площите със слънчоглед са скочили на близо 9 млн. дка, което може да наруши сеитбооборота. Според учените в института в Генерал Тошево, където е единственият селекционен център за слънчоглед, за нормален сеитбооборот на слънчогледът не бива да се надвишават 5-6 млн. декара. Миналата година сме стигнали до 8 млн. а тази година предполагам, че ще стигнат 9 млн. дка, посочи Киряков. Шефът на НАЗ Илия Проданов допусна, че това се случва, защото заради сухата есен масово е компрометирана рапицата и на нейно място стопаните са засели слънчоглед.

Слънчоглед не влиза, Украйна си го преработва на олио

Киряков и Проданов съобщиха, че камиони със слънчоглед в страната от Украйна не влизат. „Украйна се мобилизира и вече много от техните фабрики работят и преработват семето на евтино олио. Това подбива цената на българските производители“, коментира ситуацията Илия Проданов. Шефът на НАЗ каза, че това вероятно ще предопредели и по-ниската цена, на която ще се изкупуват българско черно семе от родните фабрики за олио.