0

Ч лен на Фейсбук групата „Градината ни, градинарството-нашият малък рай“ предложи иновационна идея за това как градината може да се чисти от плевели и всякакви буболечки, без да се използва химия и без човешка намеса. С две думи ситуацията може да се обобщи така „Накарай мързеливия на работа, на ум да те научи.“ Ето каква е уникалната идея на надредничавия градинар, който при това държи на чисто произведената храна.

Идея

Споделям моята идея за биологична борба срещу вредителите в зеленчуковата градина, която наричам „Пасищни кокошки срещу вредителите“, пише вдъхновено той.

Постът е отправен до всички български селяни, които гледат или планират да гледат кокошки. Той препоръчва съчетание между кокошки и зеленчукова градина. Към тях единственото съоръжение е тунел от мрежа.

Според него най-перфектният контрол на вредители по зеленчуците ни е с кокошки, които се пускат под тунели от мрежа. Те могат да се инсталират между доматите, недалеч от корените.

Миризливки

Според него птиците кълват всякаква растителност и бубулечки, сред които миризливки, щурци, скакалци, белокрилки, доматени молци, голи оклюви, попово прасе, като не пречат на опрашителите, които летят над тях.

Също така едновременно наторяват, защото сред зеленчуците за тях през целия ден е интересно и те прекарват с удоволствие на новото място. Точно на това място може да бъдат хранени с дневната им дажба.

Полози червеи

Когато трябва да снасят яйца, се връщат при полозите, в основния кокошарник.

През 2-3 дни тунелите се местят на нова пътека между доматите или пипера. Пътеките са мулчирани, а при ровенето кокошките обръщат, аерират и освежават мулча с пресни изпражнения, които привличат червеите. Така той стои рехав, а не степан и набит, като осигурява въздух и влажност на почвата.

На новата пътека, където ги местим, има хубава новопоникнала трева.

Ето как можем да имаме истински пасищни кокошки, които дават и яйца, и месо с истинска хранителна стойност.

Стебла от Царицата на есента пази от вредители

Таня Братова дава идея, която тя многократно е изпробвала за борба срещу попови прасета.

Според нея има прекрасно биологично средство против поповите прасета и това са листата на хризантемата. Всяка есен разхвърлям и вкопавам листата и стеблата на това прекрасно цвете в градината и то гони нежеланите гости от двора ми. Съседите ми също го правят и от години нямаме проблеми с тази напаст попови прасета, споделя тя.

Зимен деликатес от листата на хряна

Освен корените на хряна, могат да се използват като истински деликатес и неговите листа, споделят градинари. Трябва да се използват младите листа, защото другите са много жилави и нагарчат. Измиват се, подсушават се, могат да се смелят или да се накълцат на ситно. Слага се в бурканчета и се овкусяват със сол и към тях се добавя олио. Държат се в хладилника. Могат да се добавят към всяко ядене, особено супи. Листата съдържат много важни витамини, необходими за здравето на човека.

Хрянът е изключително богат на витамин С, витамини от групата В, калий, калций, желязо и много други важни елементи. Той подобрява храносмилането, регулира кръвното налягане, засилва имунната система и пази от настинки, помага срещу ревматизъм и успокоява ухапванията от насекоми, а също така има прочистващи и стимулиращи качества.