0

К расиви и непретенциозни, есенните цветя омайват в градинките пред къщите и блоковете в жилищните квартали на градовете и малките селища. Все още е лято, но хризантемата вече е господарка на цветните пространства пред дома, в делви, саксии и лехи, на терасата и на двора. Това цвете не е капризно за отглеждане. Цъфти от началото на септември до края на ноември. При купуване на кашпа или саксия с хризантеми е добре да се избере растение с по-малко отворени цветове и повече пъпки. Има над 300 вида хризантеми. В Япония хризантемата си има празник, а в Китай я почитат като символ на мъдрост и дълголетие.

Хортензията

е един от най-обилно и най-продължително цъфтящите видове храсти – от юли до късна есен. Хортензията цъфва със зеленикаво-бели цветове, които после стават бели и наесен порозовяват. Тя е многогодишно растение. Пренесена е в Европа от Китай и Япония. Отглежда се най-вече в градината, рядко в саксия в дома. Лесно се отглежда в стаята, но става голям храст, изисква пространство.

Астра

Познатата и известна на българите богородичка цъфти като луда в градината в различни цветове – в розово, бяло, жълто и лилаво през есента. В Унгария тя е символ на идващата зима. Хората я наричат богородичка, защото цъфти най-обилно през септември, когато се чества Рождество Богородично. И това цвете се отглежда както в градината, така и в саксия или сандъче на терасата или вътре в дома. Полива се често и не понася студ.

Далията

или гергината, се отглежда предимно в лехи в градината. По-дребните могат да се отглеждат и на слънце или шарена сянка на терасата. Това е също лесно за отглеждане цвете, харесвано заради цветните си красиви глави с червено, бяло, розово, жълто, шарено. Пренесени са от Южна Америка преди 200 години.

Хелениум

Обикновено се засажда край оградата и цъфти от юли до края на октомври дори началото на ноември. Цветовете му са оранжеви, жълти и червени също като шарените корони на дърветата и храстите през есента. Обича водата. Живеят навън, на открито, не са цветя за стаята и дома.

Мащерка

Есента е добро време за подготовка на градината за зимуване, почистване на изсъхналите дръжки и остатъци от листа. Засаждат се и някои пролетни или многогодишни цветя.

Добре е да се освободи място за нови цветя според времето и продължителността им на цъфтене. Божурите са многогодишни цветя, които се садят наесен. През пролетта те могат да не се хванат, съветват опитните градинари. Наесен може да се засади и мащерка, която напролет ще даде цвят и миризма в градината. Зелениката също е растение, което краси градината.

Непретенциозните флокси са ниски цъфтящи храсти в синьо, които се хващат добре, когато се садят през есента. Преди зимата се засаждат и така наречените камбанки. Гъст зелено-лилав килим образува растението Anticular. През втората половина на октомври се засаждат семената на многогодишни цветя.

Луковичките на минзухар, сципа, мускари се садят в началото на септември. След тях по време се подреждат луковици на нарциси, зюмбюли и лалета.