0

З а да осигурите краставици през целия сезон, е необходимо да се отглеждат сортове с различни срокове на съзряване, метод на опрашване, устойчивост на по-ниски температури и болести, на засушаване и др.

Като общо правило формирането на растенията представлява отстраняването на излишната зелена маса, която пречи на културите да насочат всичките си сили към образуване на цветни пъпки, завръзи и съзряване на плодовете, пише Sinor.bg. Прилагането на тази техника по отношение на краставиците води до много предимства: високи добиви и по-добро качество на плодовете; намалява вероятността от разпространение на болести; подобрявам проветряването и достъпа до светлина на стъблата; улесняване на грижите за растенията и прибирането на плодовете.
В зависимост от вида на сорта или хибрида се определя развитието на растенията и съответно начинът, по който ще се формират стъблата.

Типове

При избора на метод за формиране има значение типът на развитие на стъблата, цветовете и плодовете. В зависимост от различните особености на сортовете и хибриди краставиците могат да се разделят на няколко групи: пчелноопрашвани (в зависимост от начина на опрашване), храстовидни (в зависимост от дължината и разположението на стъблата), с букетен вид цъфтеж (формират множество цветове в пазвата на един лист, образуващи букет) и партенокарпни (образуващи плодове без участието на опрашители).
Пчелноопрашваните и храстовидните сортове и хибриди се формират на няколко ствола с частично или без отстраняване на колтуците. Партенокарпните и букетните се формират в един ствол.

Характерно

Формиране на пчелноопрашваните сортове и хибриди.

За тези сортове характерното е това, че на централното стъбло се образуват мъжките цветове, а на страничните - женските. Проблемът е в това, че страничните, където се образуват плодовете, се разклоняват сравнително слабо без допълнително вмешателство. Необходимо е да се подтикнат към това за формиране на повече завръзи, а това става на няколко етапа:

– централното стъбло се отрязва над 5-8 лист и се прикрепва към носещата конструкция;

– страничните разклонения също се прищипват след образуване на по два листа и завръза и се завръзват;

– разклоненията от трети порядък, образувани отстрани, се съкращават само в случай, че силно уплътняват пространството на лехата. В случай, че има достатъчно пространство за проветряване – остават се да растат свободно.

Партенокарпните и букетни хибриди. При тях за получаване на добра реколта е необходимо да направите следното:

– „ослепяване“ (премахване на всички цветове, завръзи, странични разклонения и листа) на първите три възела;

– на следващите възли се оставят завръзите и по един лист, но колтуците се отстраняват;

– изправяне на централното стъбло и завръзване върху опората.

При букетните хибриди първите три възела също се ослепяват, а за увеличаване на добивите могат да се оставят 2-3 от най-високите колтуци, като се прищипват на по 2-3 листа със завръзи. Последното е възможно само при условие, че има достатъчно място между растенията и няма да страдат от недостиг на осветление и проветряване. Има нови сортове букетни хибриди с мощно централно стъбло, които се разклоняват силно и могат да се оставят повече колтуци над четвъртия възел, като се прищипват на по 2-3 листа.

Храст

Храстовидните краставици имат къси, компактни стъбла и всичко, от което се нуждаят, е своевременно прикрепване към опорите без отстраняване на колтуци, както и прищипването им. Единственото необходимо - отстраняване на ненужните листа, сгъстяващи насажденията, както и вече плододавалите разклонения и пожълтели части.

Основни правила при формиране

Краставиците поради високото съдържание на вода в издънките, листата и плодовете са по-податливи на всевъзможни инфекциозни заболявания. Това налага при подрязване, премахване на колтуци и листа да се сведе до минимум възможността за въвеждане на патогени на такива заболявания. Ето защо:
1. Препоръчително е да не се отчупват или откъсват листата и страничните разклонения, а да се отрязват с остра ножица или нож, като инструментите трябва да бъдат дезинфекцирани.
2. При отстраняване на различните части не трябва да остават пънчета, които по-късно няма да изсъхнат, а ще загният.
3. При закрепване на стъблата да не се нараняват, което може да доведе до проникване на инфекции.
По време на плододаване растенията, отглеждани на открито, са значително по-натоварени от тежестта на плодовете и при вятър може да се получи ожулване и нараняване на стъблата, което също е източник на болести.