0

М нозина искат да направят вкусна домашна лютеница, но не допускат, че за всяка гозба си има специален сорт. Така например за лютеницата за зимата, а и сега, най-подходящ е селският пипер, чиито чушки са с тънка ципа. Може да е зелен, но може да е и червен. В зависимост от вкусовете. Проблемът е, че различните магазини за сортови семена продават семена за селски пипер, но не и този, от който става най-вкусната лютеница. Някогашният е с три връхчета, а чушките невинаги са идеално прави.

Рядкост

Този сорт е почти на изчезване, но все още има стопани, които са успели да съхранят от семената и го отглеждат. Особено популярен е в Монтанско, но се отглежда и в Кюстендилско. Той е по-лек и затова стопаните с повече декари предпочитат да не го отглеждат, защото им излиза малко по-скъпо. Точно този пипер е подходящ и за сушене заради тънката ципа. Класическият начин за сушене е на нанизи, които се закачват на сухо, проветриво място, огряно от слънцето. Който не може да си позволи този лукс, може да си ги нареди на вестници или подходяща хартия в стая, която не се ползва, но със задължително отворен прозорец. От време на време трябва да се проверява дали няма загниващи плодове, които периодично трябва да се махат. Когато изсъхнат добре, се съхраняват в книжни торби или в голям стъклен буркан, като на дъното му се поставя ориз, който евентуално да обира влагата.

Пържоли

От капията, разбира се, също става лютеница, и то много вкусна, но тя е по-подходяща за друг тип зимнина. В днешно време успешно може да се използват възможностите на фризерите и да се замразят за пълнени чушки за зимата. Другият вариант е да се опекат и да се сложат в пликчета, а в студените дни, след като се размрази, да се извади, обели и приготви на салата с лук, олио и домашен оцет. Този вид капия може да се използва и за пълнене с яйца и сирене, с месо или просто да се панира и да се поднесе с доматен сос. Особено тлъстата капия е отлична за приготвянето на така наречените пържоли. Чушките се пекат, белят, след това се накисват в марината от оцет, вода, дафинов лист, черен пипер и сол. След около час се вадят и се нареждат на купчина, за да се отцедят за няколко часа. След това се затопля олио, бели се чесън. Подреждат се в топли буркани ред чушки, потопени в горещото олио, чесън, дафинов лист догоре. Заливат се с топла мазнина и се затварят. Не се варят.

Печени

Доматите тип консерва са най-подходящи за лютеница или пюре за зимата. Причината е, че съдържат малко вода и са лесни за приготвяне. Те се прибавят към печените чушки. Доматите могат да се изпекат на фурна, тенекия или да се нарежат предварително и след това да се обелят и да се смесят с печения пипер. Добавят се сол, олио, китка магданоз или целина. Нареждат се в буркани и се стерилизират.

Лютика с кълцан лук

Една от най-популярните, вкусни, но и трудоемки лютеници в Западна България е тази със сухи чушки. Прави се през зимата или през ранна пролет, ако е останал все още от сушения пипер. Тя е много вкусна и полезна, защото чушките са запазили витамините си, тъй като не са минали през никаква топлинна обработка.

Чушките се потапят във вряла вода, но не се варят и се оставят около час. След това се вадят, махат се дръжките и при желание с белят. В дълбока купа от керамика или порцелан се скълцват две или три глави кромид лук със сол. Може да се добави или замени с праз. След това се прибавят сушените и разварени чушки. Омесват се. Загрява се олио и се изсипва към сместа. Разбърква се и се украсява с листенца пресен магданоз.

Пълнени чушки с боб

Класическата рецепта за пълнени чушки с боб се прави със сушен пипер. Процедира се по същия начин, както с лютиката. Стоят във вряла вода, след това се махат дръжките. Чушките се пълнят с боб, с много лук и се заливат обилно с олио. Ако мазнината е малко, не са така вкусни. Тези чушки могат се използват и за направата на известното ястие сърми с пълнени чушки. Ако правите с пресни или замразени, е най-добре направо да ги сложите в тава и да ги печете, след това се поливат със сос бешамел.