0

В горещите летни дни, точно когато доматите един след друг започнат да узряват, може да се сблъскате с един проблем, който да съсипе част от реколтата ви – това е слънчевият пригор. Когато плодовете са изложени на директно слънце, чувствителната им кожица започва да се обезцветява, образувайки странни петна.

Слънчевият пригор не е състояние, което е опасно като бактериалните или гъбични заболявания. Но причинява главоболия на доста градинари.

Обикновено се появява заради окапване на част от листата на растението заради болест, както и заради грешки на градинаря – твърде сериозна резитба, неправилни грижи или просто защото доматите не са засадени на подходящо място и получават твърде много директна слънчева светлина.

Слънчевият пригор обикновено засяга по-младите плодове, които започват да узряват, но може да порази и по-старите.

Начало

В началото се появяват бели петна върху кожицата. По-късно засегнатите зони придобиват сивкав оттенък и стават хлътнали. Плодът продължава да расте, но не и тези зони. Те се разтягат и често се появяват цепнатини. Така се превръщат във вход за различни болести, развива се черна плесен и плодът загива.

Макар и с недобър вид, засегнатите домати стават за ядене, но само ако не са плесенясали.

Първата стъпка, за да опазите доматите от слънчев пригор, е да им осигурите покритие срещу горещината и силното слънце.

Един от начините е да засенчите мястото, където растат доматите. Това може да стане с тунели за разсад, но само ако растенията вече не са твърде високи. Плюсът на тунелите е, че предпазват доматите не само от слънцето, но и от неприятели и заболявания. Те спомагат почвата да се поддържа хладна през най-горещите дни на годината.

Когато ги сглобявате, е важно отворът да е с изложение на изток. По този начин доматите са огрявани изобилно от деликатното сутрешно слънце и са защитени, когато слънцето започне да жули през деня.

Клетки

Друг начин да избегнете слънчевия пригор е да отглеждате доматите в клетки. Стъблото на растението ще се увие около мрежата и по този начин листата ще засенчват младите плодове.

Слагането на мулч е друг начин да предпазим доматите от силното слънце. Мулчът поддържа почвата хладна и предотвратява топлинния стрес, подпомага и задържането на влагата.

Но мулчът има и други плюсове – сложен около основата на растението, той спира развитието на плевелите. Той предотвратява и пръскането с вода на долните листа, които иначе са лесно податливи за развитие на болести.

Има няколко материала, подходящи за мулч, но най-често използвана е сламата. Тя е лека и бързо се разгражда, подобрявайки по този начин структурата на почвата.

Не прекалявайте обаче с мулча. Слоят трябва да бъде не по-дебел от 2,5-5 сантиметра, за да се чувстват доматите добре.

Правилното поливане е ключово за добрата реколта домати. Тези растения обикновено имат нужда от добро напояване. Но преполиването може да е също толкова опасно, колкото недостатъчното поливане.

Напояване

Както и при повечето други растения, при напояването трябва да се поддържа баланс. Честото поливане в дълбочина е от ключово значение за здравето на доматите. Корените им се развиват в дълбочина и ако водата не стига до тях, растението няма да се развива добре. Твърде обилното поливане обаче може да доведе до кореново гниене и част от листата да окапят, което ще изложи плодовете на силното слънце без защита.

Трябва да избягвате да поливате от твърде високо, тъй като стават пръски, а това води до разпространение на заболявания.

Не напоявайте през най-горещите часове от деня, тъй като тогава водата бързо се изпарява и се стига до топлинен стрес.

Резитбата или колтученето е ключова процедура при отглеждането на домати. Но то трябва да се извършва по правилния начин. Твърде силната резитба ще лиши растението от листна маса, която да засенчва зреещите плодове и така доматите ще са оставени без защита на силното слънце.

Прибирайте рано реколтата

Понякога е нужно да късаме доматите рано, за да ги предпазим от слънчев пригор. Това се прави на етапа, когато плодът започва да развива своя червен цвят. Точно в тази фаза доматите са най-податливи на слънчев пригор.

Много градинари обаче са убедени, че доматите имат най-добър вкус, когато зреят на растението. Смята се обаче, че след като плодът е започнал вече да узрява, нищо не може да засегне неговия вкус. Откъсвайки рано доматите, вие също така ще ги предпазите от неблагоприятни условия на средата като топлинни вълни и силни дъждове.