0

С лед студената и сива зима няма нищо по-обнадеждаващо от искрящите жълти цветове на нарцисите, разпръснати из градината.

Но щом цветовете увяхнат, има няколко стъпки, които да следваме, за да се наслаждаваме на красотата им и следващата година.

Нарцисите са многогодишно растение, които се отглеждат лесно. Ако има цвете, което можем да забравим, след като посадим, това е именно нарцисът. Въпреки това, растението има нужда от грижи, за да може да му се радвате години наред.

Нарцисите са луковични растения. Луковицата има свойства като склад за хранителните вещества, от които растението има нужда, за да се появи следващата пролет.

Задача

Може би сте изкушени да премахнете листата, след увяхването на цвета. Листната маса обаче има задача, която трябва да свърши.

След като нарцисите започнат да вехнат, премахнете увяхналия цвят. Направете това, преди цветовете да покафенеят напълно. Можете да откъснете или изрежете и стъблото. След като направите това, растението ще насочи енергията си към съхраняване на хранителни вещества в луковицата чрез листата си.

Листата са може би най-важната надземна част от растението. Те играят ролята на соларни панели, събирайки и съхранявайки хранителни вещества в луковицата, така че нарцисът да може да цъфти и следващата година. Дори след като откъснете увяхналия цвят, продължавайте да поливате растението, така че листната маса да продължи да расте. Нея не я махайте.

В покой

След около шест седмици листата ще започнат да съхнат и да пожълтяват. Това показва, че растението навлиза в покой. Сега е моментът, когато можете да окосите и листната маса. Можете и просто да оставите листата да съхнат и жълтеят. Непременно спрете поливането.

Нарцисите нямат нужда от сериозно наторяване. Дори нямат нужда от подхранване, освен ако сте сигурни, че в почвата не липсват определени хранителни вещества. Но с внасянето на малко компост в основата на растението, когато цветът започне да вежне, осигурявате необходимите нутриенти за добро развитие.

В кашпа

Засадените в кашпа или саксия нарциси имат нужда от малко по-различни грижи. По същия начин трябва да премахнете прецъфтелия цвят и да оставите листата още известно време. Сложете слой компост до ръба на контейнера и продължете да поливате листата, докато пожълтеят и загинат по естествен път. От този момент насетне трябва да държите луковиците сухи, така че да влязат в покой. Преместете кашпата на закрито. Можете да ги оставите и навън, но на по-сухо място, далеч от проливните дъждове. През есента, шест седмици преди първите слани, започнете отново да поливате. Ако във вашия район зимата е студена, трябва да преместите кашпите на закрито. Малко количество почва в контейнерите е достатъчна да пази луковиците от студа. Можете да преместите кашпите навън отново в ранна пролет. Сложете малко компост, преди листата да покарат отново.

Какво да правим, ако няма цвят?

Ако видите много листна маса, но никакви цветове, значи си имате работа с т.нар. слепи луковици. Има няколко причини за това, най-често срещаните са:

• Засадени твърде нагъсто луковици, които трябва да се разделят.

• Премахване на листната маса твърде рано предходната година.

• Твърде много поливане през лятото, което е довело до загниване на луковицата и е възпрепятствало преминаването й в покой.

Не се притеснявайте, с авекватни грижи ще решите тези проблеми. За да разредите луковиците, изкопайте ги през есента. Разреждайте ги на всеки три до четири години.

Ако сте премахнали листната маса предходната година, трябва да внесете тор. Изберете такъв, по-богат на фосфор, отколкото на азот и калий, за да възвърне силата на луковицата.

Ако сте засадили нарцисите на място, което е прекалено напоявано, изчакайте докато листата изсъхнат, изкопайте луковицата и я пресадете на друго място. След година-две отново ще видите цветове.