0

О бщина Главиница започна изграждането на тържище, където местните производители на плодове и зеленчуци да излагат стоката си.

Такъв обект досега нямаше и стопаните обикаляха тържищата в съседните области или пък продаваха на смешно ниски цени на прекупвачите, които обикновено слагат 200-300 процента надценка, че и повече. В землището на Главиница се отглеждат 4500 декара овощни култури, като най-много са кайсиите – над 2600 декара. Сливите са 700 декара, черешите – 600 декара, орехите – 300 декара, лешниците – 100 декара, има и малки площи с бадеми и ябълки. Зеленчуците в региона са по-слабо застъпени, но някои стопани изкарват хляба си с този вид производство.

Идея

„Идеята за това тържище е от около шест години. Целта ни е да подпомогнем местните производители да излязат по-бързо на пазарите и да имат терен, където да предлагат стоката си и който да е близо до градините им. Така ще си спестят транспортните разходи от обикалянето из страната в търсенето на добър пазар. А и плодовете и зеленчуците са нетрайна стока, не издържат дълго време, затова е най-добре да се продават в близост до площите, където се отглеждат“, обясни пред „Телеграф“ секретарят на община Главиница Ашкън Салим.

Тържището се изгражда на общински терен в село Зафирово и е с площ около 1 декар. Мястото не е избрано случайно – с лице към републиканския път Русе-Силистра, и е много удобно и за румънските търговци, които по думите на Салим са над 80 процента от купувачите на кайсии, отглеждани в региона на Главиница.

Румъния

„С тази добра позиция на тържището смятаме, че ще могат да се „уловят“ и клиентите от по-големите румънски пазари. Букурещ е наблизо – милионен град с много потребители, но и от вътрешността на Румъния идват да купуват продукцията на нашите производители на плодове и зеленчуци“, допълни секретарят.

Общината вече е наела два билборда по републиканския път, които ще указват мястото на тържището. Надписите ще са и на румънски език, за да насочват купувачите от северната ни съседка.

Таксите за производителите ще бъдат символични, колкото да се поддържа обектът. Ще има човек, който ще стопанисва мястото и ще разполага с информация за стопаните – къде са градините им, какви култури отглеждат.

„Тържището ще бъде напълно готово за следващия сезон. Идеята ни е да продължим да развиваме тази дейност. Ще видим как ще потръгне, как ще реагират местните производители, дали ще има нужда от хранилища, от хладилни камери, където да складират стоката си. Ще помислим и за това“, увери Ашкън Салим.