0

Н яма спор – орхидеята има най-красивите цветове, които придават елегантност на всеки дом.

Какво обаче правим, когато цветовете увехнат и нови така и не се появяват? Много хора нямат търпение и просто изхвърлят старата орхидея и я заменят с нова. Няма обаче причина да третирате орхидеите като откъснати цветя. С малко грижи вашето растение може отново да цъфне.

В природата се срещат 28 000 вида орхидеи, но продаваните в магазините най-често са от вида фаленопсис. Техните цветове могат да останат свежи в продължение на месеци, но растението цъфти обикновено не повече от веднъж годишно. Често за това са нужни специални грижи.

Произход

Фаленопсис произхожда от югоизточна Азия и Австралия, където расте като епифит върху дървета, като цъфти веднъж годишно в късна пролет. Отглеждайки ги на закрито, вие трябва да наподобите тези сезонни промени, за да стимулирате цъфтежа.

Най-добре е да започнете, още когато сегашните цветове започват да вехнат. С добри грижи и малко късмет, ще видите отново цветове в рамките на три до шест месеца. Но първо растението трябва да изпадне в покой.

Покоят е важен период от жизнения цикъл на орхидеята. В този период растението възстановява хранителните вещества, за да събере енергия за нови цветове. Продължителността му варира, но обикновено е от шест до девет месеца.

Етилен

Премахнете вехнещите цветове възможно най-скоро. Те произвеждат газа етилен, които карат другите цветове около тях да вехнат по-бързо. Орхидеите в кухнята губят цветовете си по-бързо заради етилена, изпускан от зреещите плодове.

След като цветовете загинат, цветоносът продължава да стои. На него се оформят новите цветове, след като растението излезе от покой.

Ако цветоносът е зелен, изрежете го 2,5 сантиметра над първия възел под цветовете. Това ще стимулира бъдещето образуване на цветове. Но, ако цветоносът покафенее, отрежето го до основата на растението. Повечето орхидеи няма да образуват нови цветове на кафяв цветонос.

Ако орхидеята ви има два цветоноса, отрежете първия 2,5 сантиметра над първия възел, а другия – в основата на растението.

Условия

Орхидеите оформят цветове през зимата и вие трябва да наподобите тези условия вкъщи. Но понеже техният естествен хабитат е в тропиците, промяната в температурите трябва да е малка. В идеалния случай растението трябва да е изложено на нощни температури от порядъка на 12-18 градуса, докато се оформи нов цветонос. Това означава, че орхидеята трябва да се сложи до прозореца, за да поеме от студенината на стъклото. Ако условията позволяват, можете да извадите растението навън за няколко нощи.

След като цветоносът се оформи, преместете растението в по-топъл ъгъл на стаята, за предпочитане с по-висока влажност и температури между 18 и 23 градуса. То трябва да е изложено на индиректна светлина.

Вода

Понеже орхидеите са тропически растения, много хора смятат, че те имат нужда от много вода. Но в реалността те са епифити и се чувстват добре върху дървета и други негостоприемни повърхности. Много от тях поемат нужната им влага директно от въздуха.

Важно е да поддържате орхидеите хидратирани по време на покой, но прекомерното поливане може да причини по-големи проблеми. Поливайте само тогава, когато горният слой на почвата е сух. Проверете и самите корени. Зелените имат достатъчно вода, но кафявите са дехидратирани. За стимулиране на растежа може да малко да наторите със специален тор, създаден точно за цъфтеж на орхидеи, като го разтворите с вода до 50 или дори 25%. Подхранване два пъти в месеца е достатъчно.

Както бе посочено, орхидеите цъфтят веднъж и повече пъти в годината, но не винаги са толкова „отзивчиви“. Ако вашето растение отказва да ви зарадва с нови цветове твърде дълго, можете да удвоите торенето. Можете също така да поставите орхидеята на малко по-хладно място.

Не забравяйте, че цветовете на орхидеята са тежки и затова, когато се появят, имат нужда от опора.