0

П икирането на доматите тази година подрани с близо 2 седмици, споделиха градинари, които отглеждат в дворовете си от вкусния зеленчук, пред „Телеграф“. Тази година февруари беше много топъл и позволи по-бързо развитие на разсада и хората вече ги пикират по отделни кофички. За сравнение тази дейност обичайно се извършва в средата на март. Някои градинари смятат пикирането като задължително и необходимо условие за отглеждане на разсад с отлично качество. Други, напротив, го наричат ненужен стрес за растенията и предпочитат да сеят семената направо в големи саксии.

Етап

Пикирането на разсад е пресаждането на поникналите семена от по-малък контейнер в по-голям, обясняват градинари, цитирани в kakatus.bg. Това се прави при появата на първите истински листа. Експерти съветват още при изваждането на растението от пръстта да гледат дали има мустаци по-корените, защото така е по-устойчиво.

За да се направи процесът по-малко болезнен, разсадът обикновено се пикира в ранен етап на растежа, когато се появят 2-3 истински листа.


Привържениците на пикирането твърдят, че презасаждането на разсада в по-големи саксии насърчава развитието на корените и укрепва растенията.
По време на етапа, в който кореновата система на растенията започва да расте, те се нуждаят от все повече пространство и хранителни вещества. Малките саксии им стават тесни, корените се преплитат, започват да излизат от дренажните дупки в търсене на хранителни вещества. В резултат на това разсадът започва да се развива лошо.
За да се предотврати това, е необходимо да се увеличи площта за хранене за всеки разсад, като се пресади в саксия с обем от около 500 милилитра. Осигурявайки достатъчно хранителна площ, ние даваме стимул на разсада да развие мощна коренова система, което е ключът към силно и здраво растение.

Предимства

Семената не се садят в големите саксии, тъй като дренажът е по-лош. Излишната влага не изтича през дупките, тя остава в почвата, което затруднява новопокълналия разсад да има достъп до кислород. Разбира се, разсадът няма да умре от това, но ще расте по-бавно.
Когато сте засели семена не в отделни саксии, а в обща, пикирането в отделни контейнери ще предпази от преплитане на корени и ще улесни последващото засаждане на разсада на постоянното място. Пресаждането ви позволява да изберете най-добрия и здравословен разсад и да се отървете от тези, които не се развиват добре. Преместването в нова почва може да спаси разсада, който все още не е заразен от гъбични заболявания, причинителите на които може да са в почвата. Понякога възрастният разсад също се пикира, когато има опасност от прорастване.(

Начини

Преди да пристъпите към същинското пикиране, два часа по-рано разсадът се полива добре с топла вода, за да се улесни процесът на извличане на растенията. Напълнете големи саксии с подготвена почвена смес, леко я уплътнете. В почвата се прави вдлъбнатина с пръст или садило, така че коренът на пресадения разсад да се впише в нея по цялата ѝ дължина. В дупката се налива вода, задължително да е престояла и да е със стайна температура. Растението внимателно се отстранява от малката саксия заедно със земна бучка. Това може да стане с чаена лъжичка, шпатула, пръчка за суши, молив или клечка за зъби. Най-добре е растението да се държи за земната бучка или семеделите листа, но не и за стъблото, защото то е много крехко и лесно се чупи. След това корените на разсада внимателно се освобождават от излишната почва. В някои случаи можете да подрежете основния най-дълъг корен на растението, за да насърчите страничното разклоняване на корените. Този похват не е подходящ за всички растения. Например доматите реагират добре на подрязване на корена, но патладжаните не го понасят.

Поливане

След това разсадът се поставя внимателно в дупката, без да се подвиват корените, и се покрива с почва. Първите 5-7 дни след тази дейност разсадът не се полива, за да могат растенията да се вкоренят и да възстановят кореновата си система. След пикиране за 1-2 дни саксиите с разсада се поставят далеч от ярка светлина.
Хубаво е при пикиране да не се торят растенията, докато не минат поне 6-8 дни от деня на преместването. След процедурата разсадът изпада в шоково състояние, така че оставете малките кълнове да свикнат, да се адаптират към нови, по-свободни условия и след това можете да приложите препоръчаните за тези цели торове.