0

С мята се, че зимата е относително спокоен сезон за градинарите. Последните доматчета са обрани и сложени в щайги, за да узряват. Реколтата от другите култури също е прибрана.

Сега обаче е времето да се подготвим за новия сезон. Към януари-февруари настъпва времето да правим разсадите. Сега обаче можем да направим няколко подготвителни дейности за това.

Можем например да си подготвим почвата, както и да обеззаразим семената за разсада.


Градинарите с голям опит имат свои собствени рецепти за приготвяне на почва. За останалото е достатъчно да знаете две определения - почвата трябва да е добре пропусклива и плодородна.
Най-добрият вариант е готова почва от магазин, в която вече има всичко необходимо, включително перлит (нова модна добавка от пореста скала от вулканичен произход, която задържа влагата добре и след това я дава на растенията и дори подобрява пропускливостта на почвата), пише kaktus.bg.

Пропорции

Ако не търсите лесни начини и предпочитате да направите сами почвата, пропорциите могат да се използват приблизително по следния начин - една част от градинска почва, две части хумус, на кофа от сместа - чаша пепел и килограм пясък.
Ако не сте си събрали собствени семена, трябва да си купите. Внимавайте обаче с хибридите – второто поколение вероятно ще е напълно различно от оригиналните растения. А и реколтата вероятно няма да е добра. Семената могат да се събират само от доказани сортови култури, в противен случай е по-добре да се доверите на разсадници и селекционери.
Въпреки уверенията, написани на пакетите, че семената са напълно готови за засаждане, по-добре е да ги дезинфекцирате. За да направите това, те трябва да се накиснат в бледорозов разтвор на калиев перманганат в продължение на 20-30 минути. След това ги поставете в студена чиста вода (добра идея е размразен сняг) за още един ден.

Съдове

Как да подготвим съдове (саксийки) за разсада?
Подгответе предварително контейнери с различни размери. Много хора купуват торфени саксии, но в тях земята често изсъхва. Можете да използвате чаши за еднократна употреба или кофички от кисело мляко. Прозрачните чаши по-добре да се поставят в непрозрачна кутия, тъй като корените на растенията са по-добре на тъмно.
Много е желателно да се пробие дъното на контейнерите 2-3 пробождания. Относно дренажа не е задължителен. Ако съдовете са употребявани, е добре да ги дезинфекцирате с по-наситен разтвор на калиев перманганат.

Филм

Какво друго да подготвим?
Задължителен непрозрачен филм за покриване и за утаяване на водата, прозрачен филм или стъкло, бутилка за пръскане с пулверизатор, калиев перманганат за дезинфекция. Старите тави или други съдове ще ви бъдат полезни за събиране на оттеклата се вода и за да не носите чашите една по една. Стаен термометър също ще е полезен - за начинаещ е трудно да определи температурата на въздуха на перваза на прозореца или на балкона на око и е много важно растенията да спазват температурния режим. Ако прозорците не са южни, ще ви трябва флуоресцентна светлина за осветяване или по-скоро няколко.

Как правилно да засеем разсада?

Необходимо е да сее всеки сорт семена в отделен съд, тъй като сортовете покълват по различни начини. Почвата малко се уплътнява, полива се, изчаква се водата да се почва отгоре до височина от 0,5 до 1,5 см в зависимост от размера на семената. Колкото по-малки са семената, толкова по-малка е височината на засипването, златното правило на засаждането - дълбочината трябва да е три пъти по-голяма от ширината на семето.
След сеитбата семената трябва да се поръсят с вода от бутилката за пръскане. Съда се покрива с непрозрачен филм и се оставя на топло място - на този етап все още не е необходима светлина. Когато разсадът покълне, той трябва да бъде проветряван за няколко минути. Когато се появят първите кълнове, извадете контейнерите на светлина и заменете филма отгоре с прозрачен или стъклен. И ги прехвърлете на перваза на прозореца или под лампа - сега те се нуждаят от светлина. Температурният режим за всяко растение е различен, така че, проучете го предварително. Като цяло, нощната температура не трябва да пада под 10 градуса, а дневната под 15, като постепенно трябва да се увеличава.

Сложете лампи

Опитният градинар допълнително осветява разсада. Слънчевата светлина, която е в средата на февруари, явно не му е достатъчна. Обикновено светлината се включва от 7 до 8-9 сутрин и вечер - веднага щом се стъмни, до 21-22 часа. По този начин вие „мамите“ разсадите, твърдейки, че дневната светлина вече е дълга, има достатъчно храна и е време активно да расте.
Поливането трябва да бъде умерено, веднага щом горната част на почвата стане суха, само с топла вода, за да се избегне заболяване, около веднъж седмично. В идеалния случай би било добре да поливате, така че водата да не докосва стъблата на растенията. Подхранването на разсада с торове е личен избор, но повечето градинари го избягват.
Ако правите няколко вида разсад и нямате опит – не забравяйте да надпишете съдовете! Ако някои растения не ви харесват на външен вид, не бързайте да ги изхвърляте, просто ги маркирайте. Понякога слабите с увеличение на дневната светлина растат по-добре от красивите екземпляри. Наблюдавайте ги, запишете резултатите от наблюденията, през следващата година ще бъде интересно да проверите резултатите от последната сеитба.