0

М елници в района на Тулуза във Франция правят успешни тестове с брашно за хляб от няколко вида зърна, в които е включено и соргото. Това стана ясно по време на форум в Амстердам Sustainable Food Summit, с организатор Sorghum ID. Припомняме, че организацията бе създадена в резултат на програма за соргото, финансирана от ЕК през 2016 г., за проучване на възможностите, свързани с климатичните промени за зърнена култура, която да оцелява при суша. В нея участваха всички страни от ЕС, в които културата е позната, като Франция, Испания, Италия, Румъния и България. За жалост българските фермери се отказаха да участват, защото заложиха на царевицата като близка на соргото култура, но изискваща много вода.

Кооперация

Антоан Бернабе е изпълнителен директор на Moulins Pyreneens, мелничарски филиал на земеделската кооперация Arterris. Които са със силни позиции в Окситания и Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Les Moulins Pyrеnеens се състоят от Toulousaine des Farines, близо до Нарбон, и Minoterie Mercier Capla в Ариеж.

Благодарение на внушителните мелници Toulousaine des Farines, Moulins Pyrеnеens имат капацитет за раздробяване на пшеница от 600 тона на ден и водосборна зона, която се простира от Баския бряг до италианската граница.

Хранене

„Вече проведохме убедителни тестове с хляб и ризото от сорго. През 2023-2024 г. ще се опитаме да създадем хибридно брашно – смес от пшеница, сорго и може би бобови растения. Мисля, че храната на утрешния ден ще бъде хибридна, за да се разработват колкото може по-сложни продукти. И най-важното е да бъдат вкусни”, разказва въодушевен Антоан Бернабе.

Според мелничаря соргото е култура, която е устойчива и е отлична алтернатива на пшеницата и царевицата. „Не можем да отречем глобалното затопляне днес, обяснява Антоан Бернабе. След 10 или 20 години може да няма повече пшеница в района на Тулуза, а соргото е отлична алтернатива: много издръжливо, има ниско енергийно съдържание, изисква малко торене и малко вода. Това са значителни предимства.

Мишлен

Той допълва, че соргото е универсално, защото може да се използва за печива и хлебни продукти като пица, тортили, хляб и др., както и за готвене. Бернабе дава пример с негов приятел готвач, който наскоро е направил ястие на основата на сорго в ресторант с две звезди Мишлен.

Основният проблем със соргото днес е погрешното схващане, че то е подходящо само за храна на животни, докато азиатците и африканците го ядат от много отдавна! Наистина смятам, че соргото има светло бъдеще пред себе си, споделя Бернабе.

Биомаса

Благодарение на генетичното разнообразие и европейската селекция, сега има много сортове сорго с висок добив на биомаса. Те са фуражно сорго за еднократно събиране, захарно сорго и сорго за биомаса. Освен това отглеждането на сорго, предназначено за метанизиране, не е в конкуренция с произвеждането на храни за селското стопанство, тъй като соргото за биомаса е сред междинните култури за енергийни цели, които се отглеждат между две култури, когато полетата са свободни.

Предимства на културата за добив на метан

Ето най-важните пунктове при отглеждане на соргото за метан.

1. Изправени пред глобалното затопляне, възобновяемите енергийни източници са от съществено значение: те правят възможно частичното избягване на изкопаемите горива, които отделят високи емисии на парникови газове (ПГ).

2. Европейските органи подкрепят развитието на възобновяемите енергии, което е гаранция за рентабилност и устойчивост на метанизаторите в експлоатация или в процес на инсталиране.

3. Освен доброто енергийно съотношение метанизирането предлага предимствата на краткия цикъл на производство и по този начин отговаря на високите обществени очаквания.

4. Проучват се нови перспективи за използване на тази възобновяема енергия, като тригенерация и производство на метаново гориво.