0

З а първи път в България шипките се преработват на брашно, капсули с хранителни добавки, базови масла, мармалади. Това се случва в новата фабрика за преработка в Трявна, а цикълът се затваря изцяло, като отпадъците се правят на пелети, с които пък се добива енергия за сушене на плодовете. За това разказа пред „Телеграф“ Кристиян Петров, който е управител на модерната компания. Фабриката преработва изключително биошипки от 4 г., но върху проекта се работи от 2013 г., а продуктите бяха представени по време на „Зелената седмица“ в Берлин.

Машини

Шипките не са диворастящи, а култивирани и се отглеждат върху хиляди декари от български производители в Карнобат, Асеновград, Ямбол, Ботевград. Берат се машинно, а фабриката ги изкупува и преработва. Основната цел на собствениците е да правят принадена стойност, а не да продават просто суровина. Така например от червените плодчета, които в България са познати основно като сушена билка, в малкия завод в Трявна се произвеждат шипково масло, мармалад, брашно, хранителни добавки, чай. А от власинките, които отпадат по време на обработката, правят пелетите за подгряване на сушилните.

Безглутеново

На изложението бяха представени четири вида шипково брашно, което е безглутеново, с високо съдържание на витамин С, защото съдържанието на този витамин в шипката е 40 пъти повече, отколкото в лимона. Сред асортимента има чисто шипково брашно, както и варианти с добавена коприва, куркума, арония, като те могат да се добавят към кисело мляко, мюсли, но и по една лъжичка към бебешки пюрета и храни за деца или от брашното да се приготвят курабийки, но в комбинация с обикновено брашно, защото в противен случай печивата стават много твърди.

Капсулки

Сред асортимента са и капсулки, които съдържат шипкови добавки с омега 3,6,9. А базовото масло от шипка в комбинация с етерични е козметичен продукт, който може да се ползва като крем и като лосион включително за околоочен контур. Маслото е подходящо за третиране на рани от алергия. Интересна е комбинацията на базово шипково масло с билката безсмъртниче, известна като билето на Васил Левски.

Подслаждат със сок от ябълки и фурми

Любопитно е да се научи, че освен познатия в бурканчета шипков мармалад в Трявна правят и сух, който е всъщност полуфабрикат. Той е удобен за пренасяне и дълги пътувания, така че да се пести от теглото в багажа. Сместа е готова, след като ври в гореща вода 40 минути. Приготвя се от сушена шипка, на която е отнета само люспата. Класическият мармалад се предлага подсладен, но не се добавя захар, а сок от ябълка или фурми.

В България продуктите се продават в 60 магазина в различни градове, но предимно чрез електронна търговия.