0

И стински чифлик като по учебник може да види човек в планинското село Полянци. Първо те посреща двуетажна приветлива къща накрая на селото, което се води квартал на Ихтиман. Точно над нея започват буковите гори на селото.

Пред къщата има малко дворче с асма и много красиви цветя. Неговата стопанка е Марияна Делчева.

Чевръста

Миналата година тя се прочу като най-съвестния потребител на дърва за огрев, защото при ненадейна проверка в района се оказа единствената, която притежава всички необходими документи. Марияна Делчева е удивителна личност и може да се каже типична българска жена, но от поколението, което вече е на изчезване. Може да върши едновременно няколко работи. Продава в магазина на центъра на селото. След това тича до вкъщи и докато се обърнеш, тя се е преоблякла с гумени ботуши, панталон и тъмна тениска. Готова да влезе да се занимава с животните.

Крава

А в двора има какво ли не. Прасета, кокошки, петли, гъски, които са готови да се бият с теб, докато не те изпъдят. В поляната, насята с люцерна, пък пасе крава, чиято стопанка е Марияна.

И докато човек се бори с гъските да го пуснат да мине покрай тях, някъде зад двора се чува гласът на стопанката. Тя вече е нахлула в зеленчуковата градина, където отново свещенодейства сръчно.

Пищни домати

Градината е като в рая. Пищни домати, чушки, до доматите наредени зелки. Подправки, дръвче с ябълки и какво ли още не. Стопанката бере в пазвата си огромните червени зърна и се оплаква, че това е пробир, тоест останали са малко, след като предишната седмица са обрали няколко кофи от тях. Тайната на тези домати се оказа в техния стар сорт. Навремето тя като млада булка взела семена от съседката и повече от тридесет години ги отглежда.

Телефон 112

За тази градина и животните се оказва, че й помагат децата, след като съпругът й си отишъл от този свят. Те си идват основно в събота и неделя. Помагат ми със сърце и душа, похвали се жената.

Освен къщната работа Марияна е една от най-дейните гражданки в Полянци. Когато някой има проблем, се обръща задължително към нея. Тя знае кого да извика, ако е задръстен каптажът на извора, да реши проблем с липса на дърва, да тича за паднала стена на училището.

Толкова е дейна, че хората са я нарекли Госпожа 112.

Обеззаразява семето за разсад

Никакъв найлон не ползваме, за да пазим градината, казва Марияна. Обеззаразявам семената и това е. Използвам топсин М, препарат за кафяво гниене. Аз садя само в кравешки тор, прегорял 3 години минимум, обясни тя.

Ето как процедира. „Отсявам кравешкия тор, прегорял, най-малко три години, защото ползвам само такъв. От кокошки не. След това засявам обеззаразените семена. Семето пък вземам от първите домати, вадя го, измивам го изсушавам го, прибирам го. Пролетта, преди да направя разсад, слагам малко топсин М на прах в бурканче за детски пюрета, слагам семената, водичка, държа 15 минути, вадя и суша. После ги сея.“

Коломбо срещу попово прасе

Против попово прасе се добавя коломбо. От пресят и престоял три години кравешки тор изваждам малко към 20 януари, слагам обеззаразените семена, поливам и поникват.

Лука и чесъна ги пръскам за мана веднага като поникнат с препарати от агроаптеката. Питам кой е най-новият препарат, за да не привикват растенията като с антибиотиците.

На краставиците проблемът е, че горят, най-вече корнишоните, докато Герганата не толкова. Скубя и залагам нови.

Тиквички и краставици от домашно семе цъфтят, но не връзват. Затова си купувате семена от магазина, да ви е мирна главата.

Всички култури трябва да се редуват, трудно ми е, но гледам да ги размествам.

До доматите винаги трябва да има зеле, зная го от агроном. Когато има пеперуда, пръскам зелето с препарат, този, който е за овошките. Вземам последния излязъл препарат. Давам 100 лв. за препарати, но зная, че работата ми е сигурна.

Туршия за една седмица

Червена чушка, моркови и непременно кервиз и карфиол. Общо трябва да правят 6 кг. Режат се в кофа от сирене. Добавят се две чаши оцет, малко захар. Непременно натриев бензоат. Бърка се всеки по малко. След седмица вадиш и слагаш в чиниите.