0

У никални масла от семки на пъпеш, шипки, сини сливи и гроздови семки и шарлан добива Савина Рангелова у дома си. Така тя превръща детската си мечта да прави парфюми в страстно хоби.

Като дете искала да учи фармация, за да овладее тайната на ароматите и различните вещества за да създава парфюми. Не се случило, защото учителката й заклела родителите й да не й позволяват да следва такава специалност, за да не съсипе здравето си. Така и станало, но мечтата и страстта към ароматите останала.

Курсове

Въпреки натовареното си ежедневие тя изкарва няколко курса по ароматерапия и домашна козметика и следи всичко, което излиза като печат и в интернет по темата. Така стигнала до идеята да извлича базови масла. И тъй като живее в Перник, решила да започне с шипки, които в околностите на района са в изобилие. На практика превърнала кухнята си в лаборатория, въпреки известния скептицизъм на съпруга си. Животът обаче й предоставил възможност да го спечели за нейната кауза.

Сухи ръце

Мъжът й работел в строителството много често без ръкавици. Една вечер се върнал у дома с напукани и наранени длани и я помолил да му даде от нейните мехлеми. Тогава тя го намазала с маслото от шипка и на следващата сутрин ефектът бил неочакван. Сухата кожа изчезнала, раните се заличили, а съпругът й станал основен вдъхновител на бутиковата й страст. Всъщност маслото от шипки се препоръчва за суха, склонна към алергии и зряла кожа. Тя има приятелки на които е подарила малки шишенца, които мажат тялото и краката си с него, когато кожата е дехидратирана. То може да се добави и към кремове и тоалетни млека.

Гроздови семки

По негова идея направихме масло от гроздови семки, то стана много плътно, но нямаме достатъчно суровина, разказа Савина. Експериментирахме със семки от нашето грозде, с което си правим домашно вино. Рандеманът е доста нисък, но се получи страхотно масло. Пробвах го първо върху себе си и наистина има отличен ефект върху кожата, спомня си за опита Савина. Маслото от гроздови семки няма мазнини, въпреки че така се нарича и не практически не гранясва. Тя обясни, че това, което се продава в хранителните магазини е допълнително рафинирано, докато тяхното е напълно автентично и натурално. Може да се пие, но и да се ползва в козметиката, или направо да се маже на лицето.

Свежо

Другата идея на съпруга й била да създадат масло от семките на пъпеш. То не се предлага никъде в България, но семената от пъпеш напоследък са много популярни, защото се препоръчват

По идея на съпруга ми направихме масло от семена от пъпеш. Не се предлага никъде, но хората търсят масло от пъпеш за рак на простата, защото известната д-р Емилова препоръчва чай от тези семена точно за тази болест. Самото масло се оказва неочаквано фино, нежно и има свеж мирис на поляни и прясно окосено сено. Тя купува повечето от семената от билкови аптеки, защото така или иначе добива масла в малки количества. Това й гарантира чисти суровини и български производители, на което много държи.

Марципан

на какво мирише маслото от шипки ли? Направо си мирише на мармалад от шипки, разсмя се Савина. Докато това от сини сливи има първоначално мирис на бадем, марципан, но след това се разгръща и усещаш нотка на ванилия. Оказва се много фино, не случайно се ползва с голям авторитет във френската козметика, разказа Савина.

В него е открита съставка подобна на маслото от кайсиевото масло, което има славата на лекуващо рак.

Маслото от сливи има подхранващо и хидратиращо действие като бадемовото, но не е така мазно като него. То омекотява кожата, а нейна приятелка си правила маски за лице, добавяла го в шампоан, а с една капка върху дланите стилизирала прическата си. В маслото от костилки на сливи са открити големи количества витамин Е и това го прави устойчиво на времето, а добавено към домашно приготвен крем действа като натурален консервант.

Търсят костилки от праскови и кайсии

Савина и съпругът й търсят да закупят костилки от фермери, които отглеждат праскови, кайсии, пъпеши дини. За тях е важно суровините, с които работят да са родно производство, но и да са чисти продукти.

Маслата, които правят могат да се пият, но и успешно да се използват за базови, в които да се разтварят етерични. Тя е приготвяла за нейна приятелка лосион за почистване на лице с

комбинация от масло от кайсии, сливи и няколко вида етерични масла. Той се нанася на лицето с лек масаж, след това се измива с флорални води, които могат да бъдат от рози, лавандула, маточина и други. Така нежно се премахват мъртвите клетки и се почиства кожата в дълбочина. Подобна смес е правила и с римска лайка, за алергична и нежна кожа, защото водата и маслата от лайка се слагат на на бебешка кожа.